НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Бракониери убиха световноизвестната Бояна

убиха бояна

Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел.

Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България. Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 г., а година по-късно е  дарена на България, за да стане част от програмата за подсилване на популацията на вида на Балканския полуостров.

Преди броени дни Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата.  Екипът на БДЗП  със специално обученото куче Барс незабавно посети мястото и откри тялото на лешояда.

убиха бояна

Веднага бе подадена информация към всички отговорни институции. Сформиран бе междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая започва разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на рядката птица и установяване на извършителя на това жестоко престъпление срещу българската природа.

Образувано е досъдебно производство и разследването продължава.

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от емблематичния вид. Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка.

убиха бояна

Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Припомняме, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали, след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ