НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Голям празник за 125-годишнината на ЛРС-Разград

разград 125 години

Със ставане на крака и дружно изпълнение на песента „Хубава си моя горо” 500 ловци от ЛРС-Разград дадоха началото на тържественото отбелязване на 125-годишнината на ловно-рибарското сдружение „Сокол” – Разград. После всички сведоха глави в знак на почит към другарите, които вече не са сред тях.
Големият празник, събрал стотици ловци и техните гости, бе под огромна шатра в м. “Пчелина” край Разград.

Сред официалните лица бяха Даниел Тошков – гл. секретар на НЛРС-СЛРБ, кметовете на общините на територията, на които се намират ловищата на разградските ловци – община Лозница – Севгин Назъм Шукри, община Цар Калоян – Дауд Аляовлу, община Самуил – Джевдет Ахмед Азис, община Ветово – Мехмед Хасан Мехмед, и зам. кметът на община Разград – Мирослав Грънчаров. За тържеството по повод годишнината бяха дошли и представители на ловно-рибарските сдружения от Варна, Шумен и Попово.

Празникът уважиха и д-р Върбан Белчев, директор на БАБХ в Разград, Йордан Тодоров – мл. инспектор от служба КОС при РУ на МВР-Разград, директорите на държавните горски стопанства в Разград – Пламен Колев, в Сеслав – Кубрат – Йордан Саралиев и директорът на ДЛС „Каракуз” – Огнян Димитров.


Водосвет за здраве отслужи отец Цоньо Илиев, който е редови ловец от ЛРД–Цар Калоян. Той освети знамената на всичките 31 ловно-рибарски дружини в състава на ЛРС-Разград и благослови колегите си ловци и риболовци.
Председателят на ЛРС-Разград Пенчо Пенчев поздрави ловците и гостите на тържеството по повод 125-годишнината на сдружението. В краткото си слово той припомни, че ловно-стрелческото дружество е основано през 1897г. от група ентусиасти, които избират за пръв председател Никола Чехларов.
„Първоначално дружеството е имало около 50 членове, а днес се състои от 31 ловно-рибарски дружини и 1437 ловци и риболовци, от които 22 са жени. Най-възрастната ловна дама е Русанка Радева /73г./ от ЛД „Топчии”. Доайени сред мъжете са Никола Димитров /85г./ от ЛД „Желязковец” и Стойчо Стойчев /85г./ от ЛД „Сейдол””, обяви Пенчев.

Той връчи почетни грамоти „Заслужил ловец” на доайените и на ловците, които общите събрания на дружините са излъчили за най-добри и заслужили почести свои другари.


Плакет на НЛРС-СЛРБ за принос към съхраняване на ловните традициите връчи гл. секретар на Националната организация Даниел Тошков.

Веселата част започна с хоро на знамената, водено от счетоводителката на разградското сдружение Мария Митева, която развя начело знамето на организацията.


Богатата артистична програма включваше изпълнения на капанския ансамбъл на Разград, танцова формация „Булгарика” и танцова формация „Търговище”, които са финалисти в едно от изданията на „България търси талант”. Подарък загодишнината от дружина „Разград-11” бе водещият на тържеството Теодор Василев, който е ловец от дружината на Гошо – Габъра.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ