Традицията се спази и тази година – шаранът бе най-търсената и почитана риба, която българите приготвят за никулденската трапеза. Това показват наблюденията в дните около празника. Цените, на фона на голямата инфлация през тази година, са приемливи, макар и доста по-високи от минали години.
Шаранът от знайни и незнайни производители бе навсякъде – и в големите вериги магазини, и по пазарите и рибните борси. В медиите не пропуснаха да претоплят темата с указания от експерти как да се избере прясна риба, за да не се купува некачествена или застояла стока. Имаше и множество проверки от контролните органи, за да не се допуска бракониерски уловена риба да бъде продавана свободно.
С оглед на благодатната година и изобилието от черноморска риба, по приморските селища предпочетоха да се радват на деликатеси от паламуд на празничната трапеза. Имаше навсякъде и чернокоп, и сафрид, даже и някои по-малко известни черноморски риби на пазара, така че всеки си избира според своите вкусови предпочитания. Е, при това изобилие, каквото не се помни поне от десетина години, няма как да се чудим защо шараните не са толкова почитани там.