НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 13 март

актуално 13 март

ЯЗОВИР „ГОЛЯМ БЕГЛИК“

Силен риболов на костури са провели спинингисти на по­пулярния родопски язовир. И това е станало в открита вода, въпреки че все още е имало заледена територия в отдел­ни участъци. Излизали са костури от средна големина на всякакви дребни силиконки, като на моменти се е стигало и буквално до сериен улов. В късните следобедни часове ак­тивността на рибите е секнала.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Каракуда изби към 13 март в обичайните плитчини в приустиевата част на язовир „Копринка“ откъм Долно Сахране. Това е очаквана но­вина, която бързо се разпространява в рибарската общност и следва голям рибарски наплив. Предупреждаваме, че от ЦРОО провеждат всекидневен контрол и не е редно да се трупа улов над допустимите дневни норми, каквато картина често се наблюдава там през пролетта. Нивото на водата все още е много ниско. С оглед на липсата на дълбок сняг в планините не е ясно дали язовирът ще се напълни догоре.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Първите риби с пролетно настроение в приустиевата част на средногорския язовир, където се влива река Тополница, бяха неголеми костури. Плахи изяви показаха и уклеите, но в дни със слънчево и спокойно време. Хванаха се и бабуш­ки вече. Малко по-късно ще се отзоват и платиките. В общи линии това са рибите, с които се забавляват любители на плувкаджийския риболов там. Ако дойде някой солиден ке­фал или още по-добре – пъстърва, това си е бонус и никой няма да се сърди на жеста на съдбата.

РЕКА ОГОСТА

Имаше някакъв отлив в пъстървовия риболов в градската част на Монтана през миналия месец, но към 13 март отново се хвалят с добри резултати и улов на трофейни риби и от двата основни вида – балканки и американки. Преобладават спинингисти в този участък, а най-резултатни примамки са силиконите в разни цветови варианти. Напомняме, че в тази част реката е в режим на риболов „хвани-пусни“.

РЕКА РОСИЦА

Отново вировете при село Ресен предизвикват интереса ни, но не с обичайните за това време скобари и морунаши, а с други риби. Там се хващат трофейни бели мрени, говорим за попадения по 2-3 кг, каквито много трудно се удържат с въдица. Разбира се, такива риби са редки, ако се спаси капото с тях риболовът да се приеме за успешен. Но си има майстори, които идват само и единствено заради тях.

РЕКА ЛЕСНОВСКА

Макар и да е маловодна в обичайния си вид, реката има своите почитатели, които я обхождат из цялото Софийско поле. През цялата зима там се ловяха кефали, а вече има данни за пролетно активизиране и на други риби: бабушки, уклеи, мренки, кротушки. С тях може да се получи приятна занимавка.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ