ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Открито бе Международното изложение „Природа, лов, риболов“ в Пловдив

изложение повдив

На 22 март в Международния панаир в Пловдив бе открито Международното изложение „Природа, лов, риболов“.

27-ото издание е арена на богато разнообразие от продукти за лов, риболов, алтернативен тури­зъм и спортове, на тематични демонстрации и съпътстващи събития. Своите продукти представят над 70 фирми на производители и търговци.

Партньори на изложението са Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия.

изложение повдив
Лентата при откриването бе прерязана от зам.-министъра на земеделието Валентин Чонбов

И тази година във фокуса му са подрастващите и тяхното възпитание в лю­бов към природата.

Специален акцент на тазгодишното изложение е поставен върху 125-ата годишнина на Съюза на ловците и риболовците в България, на която е посветена 8-ата Национална трофейна изложба.

изложение повдив

На специална пресконференция с участието на зам.-министъра на земеделието Валентин Чонбов, изпълнителния директор на ИАГ Стоян Тошев и гл. директор на Международния панаир доц. д-р Иван Соколов главният секретар на НЛРС-СЛРБ Даниел Тошков акцентира върху най-атрактивните експонати в Националната трофейна изложба и благодари на МЗ и ИАГ за съдействието при организацията й.

изложение повдив

Г-н Тошков подчерта природозащитната дейност на ловната общност и обърна внимание на факта, че интензивното земеделие е с основна роля за загубата биоразнообразие и местообитания за дивите животни.

ИАГ представи официалните резултати от организирания ловен туризъм за 2022 г. и данните от таксацията на дивеча.

При благородния елен запасът е достигнал допустимото ниво като цяло за страната, но все още е неравномерно разпределен. Ако през 1999 г. те са били 18 974 бр., то през 2022 г. вече са почти два пъти повече – 35 121 бр. Най-високи са запасите в Североизточна България, като там в повечето ловностопански райони са над допустимите.

При елена лопатар нарастването на запаса е почти идентично с това при благородния елен – над допустимия. През 1999 г. са били 4200 бр., сега 11 589 бр. Увеличават се запасите и извън заградените територии.

Ръстът на запаса при сърната е постоянен от 2002 г. увеличил се е почти двойно – от 57 245 бр., до 130755 сега.

При дивата свиня се наблюдава увеличение на запасите за 2022 г. с около 8% в сравнение с 2021 г., въпреки продължаващата епизоотия вследствие заболяването Африканска чума по свинете.

Въз основа на отчетеното ползване също могат да се направят изводи за състоянието на дивечовите популации.

При едрия дивеч за отстреляни 1487 благородни елена, 1460 елен лопатара, 2483 сърни, 12 300 диви свине, 162 муфлона, 26 диви кози, 3 тибетски яка и 49 глухара.

При местния дребен дивеч цифрите са следните – 5574 диви заека, 38854 фазана, 24173 яребици.

Очевидно е, че такова ползване предполага увеличение на дивечовите запаси с изключение на дивата свиня и мъфлона заради констатираните заболявания от АЧС и Син език.

изложение повдив
На своя щанд фирма “Сокол-БЛРС” представи своята работа по осигуряване на пернат местен дивеч за разселване, издателската си дейност и ловни артикули

Вижте програмата на Международното изложение ТУК

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ