140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

БАБХ потвърди: Има огнище на АЧС в село Долни Цибър, Област Монтана

ачс долни цибър

Огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) е констатирано в село Долни Цибър в Област Монтана, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването е потвърдено след лабораторен анализ в животновъден обекта тип „лично стопанство“, отглеждащ едно домашно прасе. 

Това е първо огнище на вируса при домашни свине в Република България през 2023 година. 

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Предстои извършване на почистване и многократна дезинфекция на животновъдния обект, както и осъществяването на епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни свине 35 дни преди установяване на заболяването. 

Определени са 3-километрова предпазна зона около огнището: община Вълчедръм, област Монтана – с. Долни Цибър и с. Горни Цибър. В 10 км наблюдавана зона влизат населените места, както следва:  от общ. Вълчедръм, обл. Монтана – с. Игнатово, с. Златия, с. Разград,  с. Ботево, с. Мокреш, а в общ. Лом – с. Станево и с. Ковачица.

 БАБХ напомня, че е от съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. 

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ