140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците от Монтана готови за протест срещу прокурорско решение за бракониерство

Ловците от Монтана ще излязат на протест, ако държавата не им  помогне срещу бракониерските прояви в ловностопанския район, който те стопанисват. Това обяви при старта на новия ловен сезон при пряко включване в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия ръководителят на Ловно-рибарско дружество “Огоста” – гр. Монтана Александър Георгиев. Поводът за гнева на ловците е постановление на районна прокуратура – Монтана, с което е спряно предварителното производство срещу двама мъже, заловени да бракониерстват. Случаят е отпред 3 години, когато двамата мъже са задържани в гората край монтанското село Горна лука, а в багажника им имало чували с убити два сръндака.

монтана протест

„Аз попитах двамата, които бяха в колата: „Това сърни ли са?“, отговорът на единия от тях беше: „Не са сърни, сръндаци са. Кой стреля сега по сърни?“, обясни в репортаж по телевизията Георгиев.

В същия материал председателят на Ловно-рибарско дружество “Огоста” – гр. Монтана Спасимир Спасов бе категоричен: „Имаме бракониерска проява, според нас. Получи се така, че 2 лица са задържани в гората с джип, в който се превозват в чували 2 сърни, убити сърни, две глави в раниците, два кървави ножа, две заредени пушки. И за тези две лица прокурорката г-жа Ралица Петкова от Районна прокуратура – Монтана казва: „че не е доказано по безспорен и категоричен начин бракониерство.“ 

монтана протест

Ден преди откриването на новия ловен сезон на един от двамата нарушители е върната пушката.

От Регионалната дирекция по горите в Берковица вече са обжалвали постановлението на прокуратурата. А ако няма справедливи наказания от сдружението на ловците в Монтана ще излязат на протест.

„Нашето сдружение от години се бори с бракониерството и ще продължаваме, няма да позволим това нещо да продължава. Защото не е редно едни да стопанисват и да опазват, а други да ползват наготово“, категоричен е ръководителят Георгиев.

Само за последната година в района на Монтана са отстреляни сърна, кошута и сръндак, без да са установени нарушителите.

Инж. Васил Василев, председател на УС на НЛРС-СЛРБ: Ще направим национален регистър

монтана протест

“Планираме да изготвим национален регистър на извършителите за бракониерски прояви. В него ще намерят място хората, които са били изключени от ловните сдружения заради такива прояви. Този регистър ще бъде достъпен за всички членове на нашата организация, на ловните сдружения по места. Сега много често се случва, ако един ловец бъде изключен от сдружението си заради бракониерска проява, той да бъде приет в съседното сдружение, където хората не са информирани за тази негова история.”

Иван Николов, зам.-директор на РДГ-Берковица:

монтана протест

„От страна на служителите на РДГ-Берковица и на служителите на МВР работата за нас е свършена по чудесен начин. Изпълнили сме си задълженията по опазване и контрол на дивеча“

Инж. Мирослав Маринов – зам.-министър на земеделието и храните:

монтана протест

“Борбата с бракониерството е основна наша дейност и това, че тези бракониери в Монтанско са заловени от служителите на регионална дирекция по горите в Берковица, доказва това. Ние правим всичко възможно да увеличим активността и резултата от тази наша дейност. Има бракониери, които минават между капките и това са бракониери, чиято противозаконна дейност ние нямаме възможност да констатираме. Но въпреки това, аз смятам, че ние доста успешно се справяме с бракониерството и конкретният случай го доказва – ние сме го констатирали, нашите служители, горската власт на място е констатирала този случай.

монтана протест

Министерство на вътрешните работи също е участвало в констатацията. И понеже имаме съмнение, че се касае за престъпление, ние сме предали този случай на прокуратурата. За съжаление прокуратурата е излязла с постановление, с което се прекратява наказателното производство. Ние, горските власти, регионална дирекция по горите не сме съгласни с това постановление и сме обжалвали пред по-горна инстанция – Окръжна прокуратура – Монтана, защото смятаме, че този случай е доказан и че трябва да има адекватно наказание. А и ловците са много добре запознати със своите права и знаят, че могат да бъдат свидетели при всяко едно нарушение и при всяко едно престъпление. Те уведомяват на тел. 112, защото и ние, горските власти имаме тел. 112 за бърза реакция и 24 часа в денонощието отговаряме и работим.

Регистър на бракониерите, разбира се, че може да бъде създаден. Ние ще обмислим и в най-кратки срокове ще създадем такъв публичен регистър, за да знае обществото кои са бракониерите и кои са тези от нас, които си позволяват да нарушават законите. Така ще могат да се вземат мерки тези хора да не се включват в ловните дружинки и сдружения. В закона за лова и опазване на дивеча има норма, при която, като се наруши закона, ловните сдружения могат да изключат тези свои членове и за срок от 3 години да им отнемат правото да ловуват.”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ