НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Преди началото на ловния сезон: Кой е правилният патрон за различните видове дивеч? (ВИДЕО)

Кой е правилният патрон?

Кой е правилният патрон? На какъв вид дивеч се открива сезонът? Как да ловувам на пъдпъдък, гургулица и гривяк? Каква е отстрелната норма на тези видове и какъв е срокът им на ловуване? Кой номер муниция е подходяща? Тапа, кръстачка или концентратор? Защо отправяме призив към земеделците да не орат веднага след жътва?

Phenoma Inertia – Универсалният боец подходящ за младия ловец

Екипите на Съюза на ловците и риболовците в България и ZARIMEX разработиха видео, в което дават отговорите на тези “вечни” въпроси.
Ловецът Калин Балджийски, оръжейният специалист и председател на ЛРС-Радомир Ивайло Банков и Генералният мениджър на ZARIMEX Иван Йотов направиха тестове с различни видове и големини патрони на марките Cheddite, Lambro и Aquila. С всеки един от тях те произведоха изстрел по празна мишена, за да покажат какъв сноп от сачми достига до целта. Не пропуснаха да направят и срез на патроните, за да покажат тяхното съдържание.

За лов на пъдпъци Калин Балджийски препоръчва да се използват тапа или кръстачка. Той препоръчва за началото на сезона (до средата на септември) да използваме боеприпаси номер 11, защото пъдпъдъците са малки, пъргави и много жизнени. За периода когато пъдпъцъите наедреят, Калин препоръчва муниции номер 10. За младите и неопитни ловци той е категоричен, че патронът с концентратор е препоръчителен.  Мунициите, които той тества на 15 метра разстояние от мишената са:

1. Патрон Cheddite Mini Free Shots – кал. 12, 30 гр., № 11, тапа – https://zarimex.eu/mini-free-shots-bior-30g-nr-11 

2. Патрон Aquila – кал. 12, 30 гр. №11, кръстачка – https://zarimex.eu/dispersante-12cal-30g-11

3. Патрон Aquila Free Shot – кал. 12, 30 гр. №10, тапа – https://zarimex.eu/free-shot-bior-12cal-30g-10

4. Патрон Lambro – кал. 12, 30 гр. №10, кръстачка – https://zarimex.eu/tordo-dispersante-12cal-30gr-10

Как се представиха те можете да научите от видеото!


Иван Йотов сподели опита си в лова на гургулица, като отбеляза, че при този вид лов дивечът е много маневрен и дистанциите на отстрел са по-големи. Затова той призова ловците да използват по-големи сачми, съответно патрони с номер 7 или 9. Другата му препоръка е използването на муниция с концентратор, което дава по-голяма далекобойност. На 20 метра разстояние от мишената той тества 3 вида патрони:

  1. Патрон Aquila – кал. 12, 30 гр. №9, концентратор – https://zarimex.eu/container-wad-12cal-30g-9
  2. Патрон Lambro – кал. 12, 32 гр. №7, концентратор – https://zarimex.eu/tordo-12cal-32g-container-wad-nr-7
  3. Патрон Cheddite – кал. 12, 32 гр. №7, концентратор – https://zarimex.eu/tordo-12cal-32g-container-wad-7
Анимация във видеото показва колко биха били леталните попадения при употребата на тези муниции.

За лова на гривяк своите препоръки даде Ивайло Банков. Според него за този вид лов най-оптималният размер на патрона е номер 3, задължително с концентратор. Според него далекобойността е от изключителна важност, защото гривякът е предпазлива птица, която се движи предимно на ята, но се среща и по единично. Той препоръчва да се ловува на причакване, в слънчогледови ниви и в близост до горски територии поради особеностите на менюто на птицата. Той изпробва 2 вида патрони на 25 метра:

  1. Патрон Lambro – кал. 12, 33 гр. №3, концентратор – https://zarimex.eu/brown-12cal-33g-container-wad-3
  2. Патрон Cheddite – кал. 12, 32 гр. №3, концентратор – https://zarimex.eu/tordo-12cal-32g-container-wad-3

Във видеото можете да видите сноповете от сачми на забавен каданс, което ще ви даде ясна представа за попаденията.

Успешните тестове потвърдиха думите на Балджийски, Йотов и Банков, като те не пропуснаха да отправят апел и към земеделците да не разорават земята след жътва, за да не унищожават местообитанията на дивеча у нас.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ