НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Твърдица – Ловният дух се завръща

твърдица лов

В ЛРС-Твърдица имат отстрел от 26 диви свине, като само една от седемте дружини е с нулев сезон. Планът е изпълнен малко над 50%, но има лъч надежда за по-добри дни.

Все пак през миналата година са отстреляли едва няколко животни и това се е отразило на настроението на ловците. Сега може да се каже, че ловният дух и утвърдените традиции в свинския лов се завръщат.

За повече подробности относно отминалия сезон потърсихме за коментар ръководителя на сдружението Димитър Стоилов. Той беше любезен да изнесе някои статистически данни.

„Имаше силни излети в хода на сезона, благодарение на които се получиха и добри резултати. В отделни дружини натрупаха актив.

С най-добър отстрел (11 животни) приключиха сезона в с. Бяла паланка. С 5 диви свине са в с. Боров дол, а градската дружина в Твърдица и ловците от с. Жълт бряг завършиха с 4 точни попадения.

твърдица лов

Само един случай на чумаво прасе е регистриран, а трихинелоза по нашия край не е имало и няма от много години. Инциденти с ловно оръжие не сме допускали.

По отношение на хищниците има с какво да се похвалим. Чакалите са повсеместно и ловците правят каквото могат, за да не се стига до свръхпопулация.

Най-силни резултати имат в с. Шивачево, където са отчетени 60 чакала и 10 лисици. Там имат много активен хищничар, който идва чак от София и се справя отлично с трудната мисия.

В дружина Твърдица също имат силен отстрел с 50 чакала и 18 лисици. Общо в сдружението са реализирани 158 чакала и 55 лисици.

Вълци не са падали, но ги има. Виждали сме току над Твърдица оглозгани скелети от елени и кошути. Това е тяхна работа.

По фазани, яребици и кеклици засега не стреляме. Разселваме ги и ще чакаме по-стабилни запаси. През миналото лято пуснахме 250 фазана, още толкова яребици и 150 кеклици. Разселихме и 25 диви зайчета – за опресняване на кръвта на местната популация. Тази година ще продължим с разселването, но вероятно ще е в по-голям мащаб“.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ