НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Официално откриха изложението „Природа, лов, риболов“, НЛРС-СЛРБ с множество прояви (ВИДЕО)

„Природа, лов, риболов“

Точно в 12 часа на 3 април в Международния панаир в Пловдив бе официално поставено началото на 28-мото издание на изложението „Природа, лов, риболов“. Изложението се провежда под егидата на Министерство на земеделието, в партньорство с НЛРС-СЛРБ, ИАГ, ИАРА, държавните дивечовъдни стопанства, ЛТУ и др. Паралелно с популярното изложение бе открита и специализираната изложба „Цветна пролет“.

„Природа, лов, риболов“

Церемонията по откриването бе уважена от голям брой официални гости, сред които министърът на земеделието Кирил Вътев, придружен от ресорните си зам.-министри Георги Тошев и Мирослав Маринов, президента на България в периода 2002–2012 г. Георги Първанов, председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев, ректора на ЛТУ доц. д-р Христо Михайлов, изпълнителния директор на ИАГ Стоян Тошев заедно със зам.-директора на агенцията Росен Райчев, зам.-директора на ИАРА Ясен Киров, главния директор на Международен панаир – Пловдив доц. д-р Иван Соколов, народни представители, областния управител и зам.-кмета на община Пловдив и редица други обществени дейци.

По време на официалната церемония директорът на Международния панаир доц. Соколов благодари за проявения висок интерес към утвърдения форум, насочен към популяризацията на лова и риболова като хоби, преживяванията сред природата и опознаването и опазването на нейните богатства и специално предостави думата на председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев, уточнявайки, че 2024 г. е особено значима за Съюза на ловците и риболовците в България.

„Природа, лов, риболов“

„Нашето участие тази година е посветено на 140-тодишнината от организираното ловно движение в България – посочи в приветственото си слово към участници и гости инж. Василев – 140 години живот сред природата ни нарежда след най-старите обществени природозащитни организации в Европа. Опазването на природата и стопанисването на дивечовото богатство на страната ни са заложени в основите на нашата дейност. Превърнахме ловуването в достъпно занимание за всички българи, което ни превръща в организация с изявен демократичен характер и пример за патриотизъм, толерантност и взаимопомощ.“

Приветствие към официалните лица, гостите и участниците в панаира отправи и министър Кирил Вътев, заявявайки удовлетворение от факта, че през годините изложението успя да се докаже като иновативен и атрактивен форум, фокусиран върху разумното ползване на природните ресурси и националните природни богатства.

„Изложбата „Природа, лов риболов“ дава възможност на специалистите от горското, ловното и рибното стопанство от държавния и обществения сектор да дискутират важни теми, да обменят мнения и идеи и да споделят добри практики. Ето защо, не е случайно, че това събитие се провежда със съдействието на отговорните институции за реализиране на държавната политика в тези области“

Министър Вътев приветства също традиционните инициативи за деца, които всяка година на изложението стават все повече и по-разнообразни.

„България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча“, отбеляза още министърът, позовавайки се на данните от изследването на ИАГ за изминалата година, които показват увеличение на дивечовите запаси, нарастване на приходите от организиран ловен туризъм, както и голям брой на качествените трофеи от различни видове дивеч, оценени с медал.

След официалните приветствия министър Вътев разряза символично лентата за откриване на събитието и посети различните щандове на изложители. В експозиционната площ на Съюза на ловците и риболовците, той присъства и на официалното награждаване на председателя на ЛРС-Сливница Милко Миланов – един от най-дългогодишните председатели на сдружения в страната, който неотдавна отпразнува своята 70-годишнина. Специалната грамота за принос и награда за юбилея бяха връчени на Милко Миланов в присъствието на министъра от председателя на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев.

„Природа, лов, риболов“

По-рано през деня, преди официалното откриване на изложението, в конферентния център на Международния панаир бе проведена и пресконференция с участието на всички официални партньори в провеждането на събитието. На пресконференцията зам.-директорът на ИАГ Росен Райчев предостави на присъстващите журналисти подробни данни относно  организирания ловен туризъм в България през 2023 г., стопанисването и опазването на дивеча и състоянието на дивечовите запаси, които, като цяло, чертаят положителни тенденции при почти всички видове. Подробности очаквайте в следващи публикации на медиите на НЛРС-СЛРБ.

„Природа, лов, риболов“

Сред атракциите при откриването бяха демонстрациите на старинни оръжия и бойни техники от представители на прабългарска школа „БагаТур“ и уникално кулинарно шоу на Ути Бъчваров, който приготви пред очите на публиката ловджийски гулаш с месо от благороден елен.

„Природа, лов, риболов“

В програмата на Съюза на ловците и риболовците по време на изложението са заложени множество събития през всички дни до неделя. Посетителите могат да разгледат в изложбената площ картините и снимките на участниците в конкурсите за фотография и детска рисунка на НЛРС-СЛРБ, да пробват точността си чрез стрелба с виртуален ловен симулатор, както и бързината на ума и познанията си чрез блиц тестове за ловци.

„Природа, лов, риболов“

В програмата на „Природа, лов, риболов“ са включени още ежедневни образователни минути и риболовни практики за деца, надсвирване със свирки и много други забавни и атрактивни инициативи.

А сериозните дискусии са представени чрез кръгла маса по въпросите за разселването на дивеч и резултатите от приключилия мониторинг за състоянието на гургулицата.

Христина СИМЕОНОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ