140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Еврокомисар смекчи тона към България заради АЧС

Близо месец след като отправи остри критики към България заради пика в разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС), еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изненадващо промени оценката си за действията на българските власти.

Той е в София за 14-ата годишна среща на Постоянната експертна група за борба с АЧС в Европа, в която участват представители от 34 страни, включително министри и зам.-министри от всички балкански държави. Една от целите на срещата е да доведе до уеднаквяване на мерките за биосигурност в различните страни.

В края на юли Андрюкайтис заяви пред БНР, че „пик на заразата като сегашния е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация”, както и че се е стигнало до нея „защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата и не е внимавал”. Днес обаче еврокомисарят, чийто мандат изтича след няколко седмици, обсипа с похвали България, заявявайки гордостта си, че страната се справя блестящо и прави най-доброто, следвайки стриктно съветите на Еврокомисията.

Според него, държавата ни имала нови планове за действие, стъпили върху научна основа. „Вярвам, че ако България стриктно следва тези процедури, ще изкорени болестта, както го направи Чехия”, заяви пред журналисти Андрюкайтис.

В негово присъствие министърът на земеделието Десислава Танева отчете намален интензитет в разпространението на заболяването за последния месец. От началото на годината са регистрирани 35 огнища на АЧС при домашните свине като 5 от тях са от 1 август. Във всички огнища животните са ликвидирани. От около месец нямаме нови огнища при домашните свине, но през август продължиха да се регистрират случаи при дивите, обяви Танева.

Тя отново обеща чувствително да се увеличи срока за отстрел на дива свиня с цел популацията да влезе в норми, които не носят риск за разпространение на заболяването. „Ловът ще се открие, но трябва да се спазват всички мерки за биосигурност”, заяви Танева.

Запитана относно назряващите протести на ловци от инфектирани зони, където временно е наложена пълна забрана на лова, Танева отговори, че ако някой има самочувствие, че може да спори с науката, е готова да организира среща на ловната с научната общности, на която се надява да бъдат представени нови научни доводи. „Очаквам българските ловци да бъдат наши партньори. Ако не желаят да работим заедно, до две години може въобще да няма диви свине. Не вярвам да искат това”, гласеше коментарът на еврокомисар Андрюкайтис.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ