140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Първи случай АЧС в ЛРС – Велико Търново

Първият случай на африканска чума по свинете във Великотърновската община се оказа в землището на гр. Дебелец. Работещи в комплекс „Бряста” една сутрин намерили умряло диво прасе и веднага подали сигнал в местната ловна дружина. Дошлите ловци първо помислили, че животното може би е ударено от някакво МПС, защото пътят е съвсем наблизо до комплекса. Но по тялото нямало никакви белези, а когато го отворили се усъмнили, че това е случай на АЧС, защото белезите подсказвали за такава зараза. Изпратили взетите проби за изследване в специализираната лаборатория и се оказало, че дивото прасе наистина е умряло, заразено от тази опасна болест.
Веднага Регионалната дирекция по горите във Велико Търново издаде заповед за забрана на лова за 30 дни, до 15 декември, в разстояние на 1 км от мястото, където прасето е намерено. Това е зона А. В другата зона – Б, ще може да се ловува, но без кучета, което засяга не само ловната дружина в Дебелец, но и ловци от съседни населени места – Килифарево, Присово, Шемшево, Леденик Беляковец. Забраната обаче не засяга всичките им ловни полета. За дружината в Дебелец остават две, където ще могат да стрелят по диви прасета, придружавани от кучетата си. Със своите ловни помощници ще имат възможност да излизат спокойно в някои ловища и членовете на другите засегнати дружини.
Във Великотърновска област първо АЧС беше открита в проба от домашно прасе в частен двор в свищовското дело Ореш. После положителни се оказаха и пробите, взети от животно в промишлената свинеферма в друго свищовско село – Българско Сливово, и от прасе в частен двор в с. Климентово, Полскотръмбешка община. Четвъртото заразено животно се оказа диво прасе, намерено от ловци в землището на лясковското село Мерданя.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Сокол 1884″ – гр. Велико Търново
Пощ. код: 5006
Телефон: 62-41-43
Мобилен: 0878 690 169

Реклама

ЛОГО - СЛРБ