140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От началото на годината – 305 случая на АЧС при диви свине

африканска чума

Съвсем не е странно, че пандемията от Covid 19 изостри вниманието на обществото към разпространението на вирусните зарази, но го насочи в друга посока и администрацията на БАБХ работи в последните месеци под далеч по-малко напрежение в усилията си да се справи с разпространението на Африканска чума по свинете у нас. По данни на агенцията от началото на 2020 г. по отношение на дивите свине са потвърдени 305 случая. За периода 24 февруари до 3 май 2020 г. са извършени общо 13 980 претърсвания, при които са открити 246 трупа на диви свине със 189 положителни проби. Отчита се, че разпространението на АЧС чрез антропогенния фактор е намаляло заради социалната изолация на хората. Много по-малко хора излизат в гората и оказват своето влияние върху природата.

От началото на 2020 г. към момента огнищата от АЧС при домашни животни в България са 17, като 13 от тях са при свине от източнобалканската порода.

александров
Д-р Цвятко Александров

„След отмяната на извънредното положение в страната ловците трябва да продължат да наблюдават районите си и да сигнализират за открити трупове на диви свине – каза сайта SLRB.BG д-р Цвятко Александров, зам.-изпълнителен директор на БАБХ. –  За съжаление това, което предвиждахме като разпространение на АЧС, ни застигна, дори е по-зле от прогнозите. Сега вече на всички е ясно, че заразата е повсеместна. И през следващия ловен сезон ще бъдат отстрелвани животни и вземани проби от тях. Практиката в другите страни показва, че това може да продължи с години. Важно е да се упражнява индивидуалният лов, тъй като сезонът за групов лов на дива свиня е още далече. За съжаление традицията у нас е да се разчита на груповия лов за редуциране популацията на дивата свиня.“

Шест нови случаи на чума по диви свине

Колкото до отложената таксация на дивеча, респективно на дивите свине, д-р Александров, който е член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение, очаква въвеждането на нова методология чрез използването на модерни технологии и още през юли месец да има резултати, които ще бъдат дори по-достоверни от тези при традиционното броене на дивеча.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ