НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сериозен спад на случаите на АЧС при диви свине за 2021-ва година

дива свиня

От началото на 2021 г., са констатирани 47 вторични огнища на АЧС при диви свине, като вирусът е потвърден при 85 животни, като общият брой на изследваните проби е 1747. Заболяването при диви свине е потвърдено в 11 области на страната, както следва: Габрово (8), Стара Загора (10), Бургас (6), Ямбол (10), Хасково (16), Пазарджик (17), Велико Търново (3), Видин (1), София област (6), Монтана (7), Сливен (1).

Нови данни за разпространението на АЧС в Европа

Карта АЧС- 2021
БАБХ – Модул лов 2021

За сайта SLRB.BG Даниел Павлов, експерт от БАБХ, заяви, че тези данни показват положителна тенденция на намаляване броя на огнищата и засегнати диви свине през първите 20 дни от 2021 г. (близо 50 % по-малко случаи и по- малък брой засегнати животни в сравнение за същия период през 2020 г.). За същия период и засегнатите региони са по-малко, като се наблюдава съсредоточаване на случаите към Централна България и регионите около Стара Планина, както и някои южни региони.

Резултатите от попълнените формуляри в началото на този ловен сезон са красноречиви

По информация на ИАГ през първите четири ловни излета ловците са попълнили 117 000 формуляра, данните от които показват, че популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти, в сравнение с пролетната таксация. Според обобщените цифри 20 000 диви свине обитават ловните полета на страната ни, а в определени региони бройката е минимална. Най-малко диви свине ловците са забелязали на територията на Регионална дирекция по горите – Русе, малко повече от 200 диви свине. Ловците на територията на РДГ Варна и Стара Загора също констатират почти пълно обездивечаване откъм този ловен вид.

Най-голяма е популацията на вида на територията на РДГ Кърджали, където са отчетени повече от 2500 животни и РДГ Смолян. Предстои анализът на данните от попълнените формуляри от последните четири излета за групов лов на дива свиня, с което ще се направи сравнение на отстрела в началото на сезона и в неговия край.

Последвайте ни и във FACEBOOK!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ