140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Африканската чума при дивите свине настъпва в Кърджалийско

чума свине

Опасното заболяване Африканска чума по свинете /АЧС/ настъпва по дивите прасета в Кърджалийска област. От началото на новия сезон за групов лов на дива свиня, който беше открит на 2 октомври,  до 22 октомври със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните в област Кърджали са обявени 15 случая на диви свине, болни от АЧС, Три от заразените животни са били отстреляни на територията на Държавно горско стопанство /ДГС/ Кирково, едно в ДГС Ардино, три в ДГС Крумовград. Най-много са в Държавно ловно стопанство „Женда” в Кърджали – осем, в обхвата на което ловуват дружините на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали.

До момента по време на лов не са намерени трупове на умрели диви свине.

Както е известно, дружините са задължени да изследват всяка отстреляна дива свиня за АЧС.

Тревогата сред ловците се засилва. Притесняват се, че популацията от диви свиня в региона може да бъде унищожена напълно и няма да има на какво да ловуват. Груповият лов на дива свиня е основен за тях.

Припомняме, че Кърджалийска област беше единствената в страната, в която до този ловен сезон не бяха констатирани случаи на АЧС. През лятото на 2020 година бе констатиран един случай на границата между областите Кърджали, Пловдив и Смолян.

От старта на сезона за груповия лов до 25.10.2021 г. по данни на модул “Лов“ са изследвани 1792 бр. проби от диви свине, от които 1791 бр. са от отстрел. Броят на положителните проби е 51, а засегнатите области са Стара Загора, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, като най-голям дял заема област Кърджали с общо 15 случая. Наблюдава се географска разпределеност на положителните проби на юг от Стара Планина и южните области на страната. Това се дължи на хода на болестта и движението на животните от места, засегнати от болестта Африканска чума по свинете, към свободни от вируса преди това територии.

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ