140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Морската риба избяга преди Никулден

Чернокопът изчезна от морето. От вече повече от седмица по Черноморието не излиза почти никаква риба, алармират рибари от сдружение „Черноморски изгрев“, цитирани от agrozona.bg. Причината е влошаването на времето.

„Рибата просто избяга. До неотдавна имаше много сафрид и чернокоп. Колегите се хвалеха с рекордни улови. На вадене понякога изкарвахме над тон улов, а не падаше под 500 кг. Надяваме се чернокопът отново да се появи, защото миналата година излизаше докъм средата на декември. По това време все още се ловеше и барбун“, коментира Джемаледин Алиев. Характерно за периода около Никулден е в морето да се ловят сафрид, чернокоп и барбун.

Докато имаше много риба, изкупната цена на чернокоп спадна до 2 лв. за килограм, а по пазарите – не под 5 лв. Сафридът беше в по-малки количества и съответно цената му остана висока тази година. Средно тя е около 5 лв. по пазарите. Паламудът се търгува на едро за около 7-8 лв. Лавракът е 9 лв./кг, а каята продължава да е 5 лв.

Рибарите изразяваха оптимизъм, че морето ще дава риба за Никулден, но това нямане може да накара хората да сложат на трапезата и сладководна риба. Все пак тези от приморските селища предпочитат морската.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ