140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Гръцки колеги хвалят ловното ни стопанство

Пазарджик

Спас СПАСОВ

Първите гости за тази година по линия на организирания ловен туризъм (ОЛТ) в ЛРС „Сокол 1893” – Пазарджик бяха атиняните: Стефанас Талаклис, Минас Арванитис, Андреас Сокос и Евангелос Костарас. Гръцките колеги ловуваха на диви яребици, като за два дни в районите на ловно-рибарските дружини в с. Говедаре и с. Овчеполци отстреляха 29 птици, показвайки завидно майсторство в стрелбата, съпътствано от много добра работа на съпровождащите ги птичари.

Докато тримата му приятели претърсват селскостопанския блок от репко, ние със Стефанас, който поради стара травма почива в началото на следобедния лов, подхващаме естествен разговор за лова при нас и в южната ни съседка.

„Аз съм роден през 1951 г. и от 18-годишен ловувам, т.е. вече 48 години, така че имам поглед върху този вид спорт, както в Гърция така и в България, където ловувам за осми път. Тук съм бил на лов за пъдпъдъци, гургулици, патици и яребици, всъщност почти цялата гама на птичия ви ловен свят. Много обичам лова на пернати, във вашата страна любим ми е този на яребица, а у нас и като цяло – на планински кеклик и горски бекас – споделя с нескрита емоция Талаклис. – В Гърция яребицата е забранена за лов, разрешен е само планинският кеклик, или както ние наричаме този вид – планинска яребица.

При нас стопанисването на дивеча е безобразно, за разлика от България, където имате разработена система и правила и стопанисването ви е на много по-добро ниво. Затова тук има дивеч. По-рано при нас нямаше отстрелна норма за различните видове. Когато въведоха такава за кеклика, първоначално тя бе 4 птици, а сега вече е 2 за планинския и 3 за тракийския кеклик. Въпреки това не можем да задържим устойчива популация, а камо ли да я възстановим…“

Докато се лутаме в дебрите на думите по организацията на ловното дело в двете държави, край нас прелетява единична яребица, която каца в недалечните храсти, а на 250-300 м се приземява и останалата част от ятото, наброяващо 15 птици. Ние със Стефанас тутакси прекратяваме разговора и заедно с 10-годишната му английска сетерка Ира се отправяме към пернатите, където кучето показва великолепна работа и естествено следобедният отстрел става факт. Колегите също вече са успели да реализират по две-три яребици, което им дава право спокойно да се отправят към хотела за вечеря.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ