140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Садина – Старт с отчаяние, финал с възторг

Младен ДОБРЕВ

Представяли сме във в. „Наслука“ Иван Стоянов от ЛРД-Садина към поповското сдружение. Опитен ловец със завидни успехи в бор­бата с хищниците и доказан майстор в отстрела на чака­ли. Но Стоянов е и редовен участник в излетите за дива свиня и сподели впечатлени­ята си от скорошен излет, в който обаче главен герой е бил негов колега.

„На първата гонка не вди­гнахме животни. При измест­ването в друг район обаче по­паднахме на пресни следи и всички се амбицирахме този път да имаме слука. Гонката току-що започна с тръгване на гоначи и кучета в опре­деления район и на колега­та Иван Маринов му излиза един приплод, или както ние му казваме таралежко. Спра­вя се с него с един изстрел, но остава на мястото си, по­неже за всички беше ясно, че в гората пред нас има цяла сюрия и вероятно ще се от­ворят доста възможности за стрелба. И се е оказал прав. След малко насреща му идва друго животно, поне 100-ки­лограмов глиган. Стреля по него, повтаря. Вижда го, че пада, но се е излъгал. При­видно мъртво, животното внезапно скача и изчезва в гъсталака. Обажда ми се по телефона да си изплаче мъ­ката, че го изтървал. Идвало му да си удари пушката в ня­кое дърво. Аз го успокоявам, че ловът продължава и друго прасе може да удари.

След малко затишие пак настана пукотевица из пуси­ите. Иван ми звъни отново и дори не мога да го разбе­ра какво ми говори. Толко­ва беше развълнуван. Все пак разбрах: три прасета натръшкал с три изстрела. След малко пак ми звъни: намерил и четвърто падна­ло наблизо. Съвсем на края на гонката му излиза и едно шарено, та да закръгли смет­ката си на шест. Единият гонач Стоян Христов удари два приплода, а деветото за деня е мое. Отстрелях го с две бренекета в гръдния кош.

Ей такива неща ни се слу­чиха на нашата дружина в тази толкова зрелищна гон­ка. Иван Маринов ще я помни цял живот, защото в рамките на някакъв си час преживя какво ли не от отчаяние до възторг. Е, ще се черпим, то е ясно. Накрая всички бяхме във възторг от лова.

Говори се, че толкова си­лен сезон в нашето сдру­жение не е имало отдавна. Потвърждавам го, а и едва ли някой ловец от региона ще отрече за това. Е, не при всички има чак такава слука, но ловът продължава, тепър­ва ще чакаме излети и на снежен декор, така че, който е изостанал, има време да навакса…“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ