140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От в. “Наслука”: 12-годишна шокира света с отстрела на жираф и зебра

Димитър КОНСТАНТИНОВ

По-рано тази година Ариана Гурдин, 12-годишна американка от щата Юта, предизвика вълна от разнопосочни коментари, след като публикува във Facebook свои снимки от сафари в Африка, на което е била заедно с баща си. На фотосите момичето позира с отстреляни жираф, зебра и антилопи. Докато природозащитници от цял свят сипеха остри критики, представители на ловната гилдия изказваха подкрепата си, тъй като отстрелът, реализиран на Черния континент, е бил напълно законен.

Собствените коментари на Ариана Гурдин допълнително нажежиха страстите. Под снимка с убита зебра младата ловджийка е написала „Със сигурност това бе мечтан ловен момент“, а коментарът й към една от фотографиите с отстреляния жираф гласи „С баща ми си прекарваме чудесно в Африка“.

Хвалбите, свързани с жирафа, предизвикаха гнева дори на една от водещите световни организации за опазване на дивия свят – Международния фонд за защита на животните (IFAW). В свое официално изявление фондът написа следното: „Винаги е тъжно, когато за забавление се убива животно от застрашен вид, какъвто е случаят с този жираф. Числеността на жирафите в Африка бележи огромен спад и за последните 15 години е намаляла с 40 %. Последното нещо, от което се нуждаят тези животни, е някои да ги убива, за да си достави удоволствие. Въпреки това цялата негативна енергия, която се генерира в интернет, не трябва да се насочва към точно определен човек, камо ли към толкова младо момиче. Наясно сме, че проблемът е много по-сериозен, тъй като за последното десетилетие напълно законно са убити около 200 хил. животни от застрашени видове.“

По повод десетките хиляди коментари по неин адрес Ариана Гурдин обясни, че ловът е нейна страст, която й носи огромно удоволствие, и че публикува снимки с ловните си трофеи, тъй като иска другите хора да могат да видят преживяванията й.  „Никога няма да се откажа от лова. Аз съм ловджийка и независимо какво говорят за мен, аз няма да спра да ловувам“ – заяви момичето.

Естествено бащата на Ариана Гурдин нямаше как да стои настрана и защити дъщеря си, пояснявайки, че убитият жираф е бил проблемно животно, което се е държало агресивно и затова е било определено за отстрел. Той каза също, че месото от жирафа е било дарено на местната общност, за да се използва за изхранването на 800 сирачета.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ