140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От в. “Наслука”: Настъпиха ужасни времена за северните елени в Сибир

Глобалното затопляне убива животните на Севера. За последното десетилетие само на полуостров Ямал в Северозападен Сибир са загинали повече от 80 000 северни елена. Най-масовият случай станал през ноември 2013 г. Гладът отнел живота на 61 000 елена, което е една четвърт от общата популация на вида на п-в Ямал. През 2006 г. по същата причина загинали около 20 000 екземпляра.

Според учените причина за трагичните събития са промените в климата. На п-в Ямал през 2006 и 2013 г., заради дъждовете и честите температурни колебания, снегът се покрил с дебела ледена кора. Северните елени, разбира се, умеят да пробиват леда със своите копита, за да се доберат до лишеи и друга растителност, но те не са в състояние да се справят с леда с аномална дебелина. Когато ледът се разтопил, хиляди животни вече били умрели от глад и изтощение.

Учените предупреждават, че въпросната ситуация ще се повтаря. В резултат на климатичните промени, на п-в Ямал падат все повече дъждове, което в студеното време води до образуване на дебела ледена покривка над снега.

Заради безпрецедентното съкращаване на популацията, северните елени вече са класифицирани като „уязвим“ вид.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ