140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От в. “Наслука”: Обявиха тотална война на бобрите в Аржентина

В Аржентина официално обявиха война на бобрите, унищожаващи ценни гори. Нещо повече, властите дори сключиха договор с колегите си в Чили, като двете страни имат намерение да унищожат 100 000 представители на вида в Патагония.

В Патагония бобрите били внесени от аржентински моряци през 1946 г. По този начин трябвало да се намали гъстотата на дърветата в горите и да се осигури нов източник на ценни кожи за аржентинските ловци. Днес обаче, 70 години по-късно, потомците на десетте внесени в страната бобри вече са завладели реките на Патагония.

В Северна Америка, Европа и Азия повишаването на числеността на тези неуморни строители на бентове се регулира по естествен път от многобройните хищници. В чилийските и аржентинските гори обаче, бобрите на практика нямат врагове. Ситуацията в момента е направо катастрофална, защото много местни дървесни видове, за разлика от северноамериканските и европейските, загиват, след като бобрите „обработят” стволовете им.

До днес бобрите са унищожили гори с обща площ около 400-500 кв. км. Именно затова за хуманни методи за борба с тях вече никой не говори. Целта е тотално изтребване на вида, за което може би ще са нужни около 10 години.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ