140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От в. “Наслука”: Ветеран от ЛРД-Равна направи показно на младоците

Иван СТЕФАНОВ

Ловец с близо половинвековен стаж отстреля стойностен глиган в горите на Чипровския Балкан. Със слуката си белокосият балканджия зарадва цялата дружина от планинското село Равна, която е част от състава на ЛРС-Монтана. Така той изнесе на младите ловци урок по хладнокръвие и точна стрелба.

тръгнал на лов заедно с още 12 колеги от дружината. Първата гонка започнала сред гъсти драки и гори от местността „Бърдо“ към стария път за близкото село Железна. По традиция старият ловец заел пусия, на която застава от години. „При нас пусиите са като фамилна собственост, предават се от поколение на поколение. Моята е известна като „Местото на Гьоргинци” – това е нашият род. Преди мен на нея стоеше бако ми Витко, аз ще я оставя на сина ми!”, разказва бай Данчо.

Малко след като застанал на позиция и започнал да си спомня  приключения от предишни излети, ветеранът дочул шум от счупване на съчки и мернал между дърветата глиган. Едрите стволове и преплетените клони скривали дивото животно. Бай Данчо бързо коленичил, успял да намери пролука между дърветата и стрелял. Прасето обаче хукнало още по-бързо и за секунда, преди да го изгуби от поглед, опитният ловец отново го взел на мушка, дръпнал спусъка и глиганът заорал в шумата.

„Отдавна не бях свалял глиган. Ама и на мен ми излезе слуката, пък и май не съм забравил как става!”, заяви пенсионерът.

Цялата дружина, начело с председателя Тодор Тодоров, който бил на около 150 м от бай Йордан, го поздравили за успеха. Според балканджиите поваленият глиган е бил около 140-150 кг, с добри зъби. Те вече са извадени и подготвени за трофей.

В досегашната си ловна кариера белокосият балканджия няма много отстреляни диви прасета – около десетина. Но казва, че не мери удоволствието от лова с пълната раница, а с отдиха сред планинските била, окъпани в тишина и зеленина, и с радостта от срещите и разговорите с приятели. Йордан Герасков е един от доайените на ловната дружинка в с. Равна. Ловец е от 1976 г. Навремето баща му също бил ловец и когато Йордан взел билет, той му подарил старата си руска пушка ТЕК. Бай Данчо гърмял с нея до 1988 г, когато си купил  ИЖ 43 – успоредка. С нея излиза в Балкана и сега. Запазил обаче и бащината пушка и с нея в момента ловува синът му Милен. „Едноцевката учи на бързина, точност и отговорност. Имаш право само на един изстрел!”, коментира ветеранът. Той се надява да остави в наследство на двамата си внуци, които сега са осемгодишни, и пушките, и пусиите си в Балкана, и обичта си към природата. Децата, въпреки че са малки, вече гледат с интерес семейните оръжия и снимките от ловните излети на дядо си.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ