140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От в. „Рибар“: Шанс за спасение на атлантическия тунец

По специален начин отпразнува своя 50-годишен юбилей Международната комисия по охрана на атлантическия тунец (ICCAT). На своето поредно заседание, състояло се наскоро в португалския град Виламура, представителите на 50 участващи страни гласуваха за влизане в сила от догодина на дългоочакваното ограничение в улова. Общата квота за 2017 година е закована на 10 500 тона, като Комисията се ангажира всяка следваща година тази цифра да бъде намалявана с 3 процента.

Идеята за ограничаване на общия улов на атлантически тунец зрее отдавна, но генералното решение все се отлагаше във времето заради разминаващите се позиции на страните участници най-вече по улова на различните видове тунци.

Като най-застрашен се очертава атлантическият син марлин, който е най-големият представител на тунците. Той може да достигне до 4 метра на дължина, но расте бавно, а полова зрелост достига едва след 8-10 години. Трофейни екземпляри от този вид вече са голяма рядкост и това вдига многократно цената им по азиатските пазари. Даже при организиране на аукциони стойността на една риба може да надхвърли 1 милион долара.

В Средиземно море пък под угроза от изчезване попада рибата-меч. Най-големите ползватели при нея са Мароко, Испания и Гърция.

С въведените ограничения експертите се надяват да се даде шанс за стабилизиране на популацията на тунците в тази част на света.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ