140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Рибарският протест продължи в Бургас

Над 300 рибари се събраха в Бургас на протест срещу действията на държавата в сектор “Рибарство”. Недоволството си хората от бранша обясняват с лошо управление в сектора и неспособността на Министерство на земеделието да ограничи своеволията в дейността на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Бургас. Обвиниха и новото ръководство на Агенцията в репресии, дори упражняване на физическо насилие.

Аз съм собственик и не смея да вляза в морето. Като влезеш, не знаеш какво ще стане вътре в морето. Идва някой, пише ти някакъв протокол и изведнъж те викат да ти съставят актове”, разказва Красимир Петров, рибар от Балчик.

Рибарите се оплакват, че получавали актове за незначителни нарушения, които после оспорвали в съда.

Оспорих този акт. След това получих обаждане по телефона от техния юрист-консулт, който ми каза да го разпиша, за да нямам други. При моя отказ на разписването, получих още четири”, разказа Георги Андонов, рибар от Созопол.

Репресивни са действията на ИАРА и тълкуването на определени заповеди и закони. Заповедите, които сами са написали и са дали за одобрение от министъра на земеделието и храните”, коментира Емил Милев, председател на Риболовното сдружение „Черноморски изгрев”.

Настояват и за сериозни законови промени, тъй като сегашните били механично преписани от европейското законодателство, а това не давало възможност на бранша да упражнява спокойно дейността си.

Отдавна трябваше да има електронни дневници за докладване, трябваше да има сериозно събиране на данни за уловите. По тази причина България години наред не е поискала и не може да поиска увеличение на квотата за калкан”, заяви д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията  производители на риба.

Шефът на ИАРА Валентин Вълков е разпоредил всички искания на рибарите да бъдат предоставени в писмен вид.

 

НОВИНИТЕ НА НОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ