140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Три огнища на птичи грип у нас

Младен ДОБРЕВ

Откриха огнища на птичи грип в три области на страната, съобщи на брифинг зам.-изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните д-р Петя Петкова.

Те са изолирани в областите Видин, Враца и Пловдив:

“Едното огнище е в дивечовъдно стопанство в област Враца, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата. Има и две вторични огнища в област Видин”, коментира д-р Петкова.

Третото място е в село Ново село „в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди“.

Имало болни птици и внос от Унгария, като тя уточни, „че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив“.

“На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите.

Данните от държавите-членки, които са засегнати от този щам досега, не показват да има сериозна заплаха за хората. Категорично щамът е зооноза като всеки друг грип, но не е така патогенен за хората”.

Птичият грипен вирус причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните птици:

„В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни птици“.

Хората могат да се заразят с вируса чрез директен контакт с инфектираните птици, контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности, както и при досег със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко – при директно попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците или при вдишването му.

Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично.

Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.

Източник: NOVA, БГНЕС

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ