140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В община Тунджа са намерени телата на две бели чапли, заразени с птичи грип

Край язовир в близост до село Трънково, община Тунджа, са намерени телата на две бели чапли, заразени с вируса на високопатогенната инфлуенца H5N8 /птичи грип/. Това съобщи на извънредно заседание на областната епизоотична комисия д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. 
Това е първият констатиран случай на птичи грип в областта, предизвикан от промените във времето и активизирането на прелета на дивите птици. Досега огнища на заболяването са регистрирани в различни страни от Централна Европа и на Балканския полуостров, допълни Колев.
Членовете на областната епизоотична комисия предприеха редица допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта. Сред тях са отглеждане в закрити помещения на домашните птици от ферми и частни дворове и постоянен ветеринарен контрол над тях; затваряне на пазарите за живи птици и птичи продукти; извършване на съвместни проверки с представители на орнитологичните и ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличието на болни или мъртви диви мигриращи птици.

 

Източник: БТА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ