140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Зам.-министър Свилен Костов: Няма тенденциозност в дейността на ИАРА

 

        Общо 24  акта са издали служители на ИАРА за последния близо месец, не става дума за тенденциозност и репресии. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов във връзка с протеста на рибари от Балчик срещу действията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

       „Да започнем от там, че ИАРА от близо месец има нов директор и според мен в момента още се нагаждат отношенията между бранша и този контролен орган. Основната функция на Агенцията е да контролира риболовната дейност и може би оттук произтичат и някакви неразбирателства, съответно техният протест, за който не бих казал, че е срещу изпълнителния директор на Агенцията, а по-скоро срещу принципите, които следва в работата си и начина, по който иска да се случва дейността на ИАРА“, обясни зам.-министър Свеилен Костов.
         Във връзка с това какви са исканията на бранша той уточни, че за него било много странно, когато е отишъл на протеста, защото първоначално разпространената информация е била свързано с това, че всъщност има негативно отношение от страна на Агенцията към тях, тенденциозност при проверките, че рибарите са подложени на репресии.

         „Когато проверихме за какво става въпрос се оказа, че в последния близо месец откакто г-н Валентин Вълков е директор на Агенцията има 24 акта, издадени за нарушения в областта на дейността на рибарски кораби, 20 от тях са за риболов без разрешително, което е абсолютно нарушение, типично бракониерство. 4 от актовете са за неспазване на изискванията на Закона за рибарство и аквакултурите, по отношение на местонахождение на кораба, използвани уреди и подобни несъответствия. В никакъв случай не става за тенденциозност, репресия и неща, на които те бяха цитирали в изложението си“, допълни зам.-министър Свилен Костов.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ