140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

30 рибарски кораба шестваха във Варненския залив

Над 30 рибарски кораби от Варна, Каварна и Балчик излязоха на протест във Варненския залив. Шествието се проведе в новия канал море-езеро. Корабчетата потеглиха от рибарското пристанище в “Аспарухово” и направиха двучасова обиколка до Морска гара и обратно. От организацията предупредиха, че стачката може да създаде известни затруднения на корабоплаването в района в този часови пояс.
В двучасовото шествие на рибарите се включиха представители на морския риболовен сектор от Северното Черноморие. Те настояват за пореден път за оставката на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Това е поредният протест на представителите на бранша. През декември десетки рибари от цялото Черноморие изразиха недоволството си от работата на ИАРА.

“Към рибари от цялото Черноморие редовно са отправяни открити заплахи от страна на ИАРА”, каза Емил Милев от Сдружение “Черноморски изгрев“.

Протестът е срещу липсата на управление и липсата на визия, неправомерните наказателни мерки, които са предприети срещу нашите колеги. Редовно се пишат актове без смисъл, грешно се тълкуват заповеди и нормативни актове. Години наред работим по един и същ начин и изведнъж се оказва, че сме бракониери и престъпници. Ние не приемаме третирането на риболовния бранш като престъпен. Според заповедта ние можем да работим с “преходни“ пасажи риба от 15 септември до 15 декември.

“Проходни” риби са само карагьоз и есетрови риби. На нас само те не ни вършат работа. Уловът на есетровата риба е забранен със закон. На наши колеги е наложена глоба за това, че на два метра от брега пренасят риба. На юг има наказани 3-4 кораба. Към Каварна са наказани други кораби. На последните протести много от рибарите се оплакаха от репресии и неправомерни глоби от страна на служители на Агенцията. Търпим финансови загуби. Във Варна са засегнати около 50 кораба, занимаващи се с промишлен риболов. В цялото ни крайбрежие са около 100 – 120 кораба, обясни Емил Милев.

“Следващият път ще дойдем със сопите. Нашата професия е много рискова и се неглижира. Да дойдат от ИАРА да изкарат 24 часа с нас на кораб, да видят колко е опасно и отговорно” допълни Христо Спасов.

Корабите, дошли от цялото Черноморско крайбрежие, ще останат във Варна засега. Това ще бъде последният ни протест при сегашното правителство. Надяваме се Министерството на земеделието да отстрани от постовете им ръководните лица в ИАРА заради некомпетентно отношение, категорични са рибарите.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ