140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Али Емин от ЛРД-Костино за убитите край Чеганци елени

Чувам, че елените в заграждението край село Чеганци били унищожени от подивели скитащи кучета. Това са врели-некипели. Заявявам го с цялата отговорност, каза председателят на Ловно-рибарска дружина Костино Али Емин, на чиято територия се намира заграждението, по повод публикации в медиите.

Преди Нова година четири човека от дружината ходихме да храним елените, заредихме хранилката под навеса с люцерна. Рязахме леда в микроязовира с моторен трион, за да направим дупки, от които да пият вода. Обиколихме цялата ограда на заграждението, за да проверим има ли дупки, паднали колове и мрежа. Всичко беше наред, уточнява председателят на дружината в Костино.

Абсолютно съм убеден, че това е работа на бракониери. Предполагам, че първо са пуснали кучета в заграждението, да изкарат елените от гъсталака на открито. След това са ги застреляли и изнесли на закрито място, където са ги одрали. За да прикрият следите, са хвърлили няколко парчета от кожи в заграждението, пуснали вътре и няколко кучета помияри. До скитащи кучета човек не може да се доближи, те са по-опасни са от вълци и чакали. А тези кучета, които са били вътре, не се плашат от хора, свикнали са с тях.

По думите му убитите елени не са десет, както се твърди, а тринайсет. Толкова са преброили преди Нова година, когато са отишли да ги хранят. Възможно ли е четири помияра да изядат за два-три дни тринайсет елена?! Ако приемем, че са средно по 30 килограма, това е близо 400 килограма месо. Абсурд! Ако елените  са изядени от кучета, трябва да останат скелети, черепи… Засега освен парчета от добре одрани кожи, други остатъци не са намерени, казва Али Емин.

Според  Али Емин животните са убити между 9 и 13 януари. Злосторниците са избрали момента точно преди да завали големия сняг, за да може снегът да прикрие следите им.

В Чеганци сега има около метър сняг. Първата ни работа, когато се стопи, ще бъде да извършим собствено разследване, виновниците трябва да бъдат разкрити и наказани, категоричен е Али Емин.

 

Валери Ковачев

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ