140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Доброволци-риболовци са извадили близо 50 километра бракониерски мрежи от язовирите в страната

До момента доброволци-риболовци са извадили близо 50 километра бракониерски мрежи от язовирите в страната, Атанас Аргиров от Централната рибоопазваща организация. 
По думите му това е резултат от работата на организацията, която е създадена преди повече от година, и в момента нейните членове са над 5 хиляди. Това са доброволци, които охраняват големите язовири. “Ние имаме договор с ИАРА да влизаме нощем на проверки и когато закачим мрежа или видим да се лови с уреди, забранени от закона, веднага подаваме сигнал на телефон 112 или на най-близкия клон на ИАРА”, заяви Аргиров. Той добави, че след като извадят мрежите на брега, ги унищожават.
Групата доброволци в Ловеч се е сформирала преди около два месеца и в момента членовете й са около 60, като има още много желаещи. Някои от проверките извършват съвместно с ИАРА, а други – сами. В региона вече са извадени стотици метри мрежи от язовирите “Сопот” и “Александър Стамболийски”. Почти всеки ден се извършват проверки. В акциите участват между 10 и 15 души. Бракониерите често ги плашат като гърмят с пушки, пиратки, пускат силна музика, но момчетата продължават да следят за незаконен улов. Доброволците сами си осигуряват горивото и лодките.
По думите на Аргиров организацията има за цел не само да се грижи за охраната на водоемите, но и да направи язовирите чисти и по-приятно място за риболов.
Атанас Аргиров добави, че в момента се сформира работна група, която чрез националния омбудсман да внесе предложения за законови промени. Чрез тях риболовците се надяват да се решат проблемите, свързани с малкия кадрови ресурс на ИАРА в районите с големи язовири, работата на Агенцията да стане по-ефективна, както и да се повишат глобите за бракониерите.

 

Източник: БТА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ