140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Енергийни приоритети умориха тонове риба в язовир „Въча“

Тонове мъртва риба, която не може да бъде извадена от язовир “Въча”, създава опасност от биологично замърсяване със сериозни екологични последици. За това сигнализира в БНТ собственикът на рибовъдното стопанство, което беше унищожено заради маловодие.

Работата на водноелектрическа централа от системата на НЕК е довела до спадане на нивото под минималния за сезона обем и това е причинило змирането на стотици хиляди риби. За случая са информирани Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция – Пловдив. От Министерството на околната среда и водите обяснили, че водата се използва за производство на електроенергия и са източени с 5 милиона куб. м. повече от разрешеното.

Рибовъдното стопанство на Недялко Колаксъзов потъва в язовир “Въча” с темпото, с което се източва водоема. Проблемите започнали още през лятото на 2016 г. След последното спадане на нивото преди няколко дни, съоръженията ударили дъното.

Преди инцидента в мрежите имало около 90 тона пъстърва. На дълбочина от метър и половина рибата няма никакъв шанс да оцелее.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ