140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Лед скова рибарските лодки във Варненското езеро

Крайбрежието на Варненското езеро замръзна. В последните дни температурите се задържаха доста под нулата, а вятърът създава усещане дори за още по-ниски градуси.

Пред рибарските постройки в местността „Орехчето“ има плътна ледена обвивка още от уикенда. Рибарските лодки са изцяло обледени и е невъзможно да се ползват. Това явление се случва за първи път от 5 години насам. Рибари разказват, че тогава не е било толкова силно заледено.

Преди езерото да замръзне през 2012 година, подобно явление не е имало цели 58 години. Рибарите уточняват, че езерната вода замръзва по-лесно от морската, защото е с по-ниска соленост.

Част от залива под нос Чиракман в Каварна показва признаци на замръзване. Водата покрай брегозащитните съоръжения се е превърнала в киша, а наоколо плават ледени блокове. Полузамръзналото море привлича множество любопитни хора, които разглеждат и снимат рядкото явление.

Варненският залив е замръзвал за последно през 1954 година. Най-големият студ обаче е бил регистриран през далечната 1929 година, когато температурите са паднали до минус 26 градуса, а морето замръзнало чак до нос Емине. Тогава ледът е бил толкова дебел, че хората са се разхождали по него.

nova.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ