140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Лисиците са готови да станат граждани

Младен ДОБРЕВ

В европейските медии често се появяват любопитни новини за присъствие на лисици в населени места, включително и в големи градове. Пропищяха даже и във Ватикана, където обсебили папските покои и се чудят как да се отърват от тях. Тази тенденция се наблюдава и у нас. Лисиците трайно се настаниха по селата, виждат ги да се навъртат около контейнери за отпадъци и в крайни градски квартали. Рижите хищници показват уникална приспособимост и са готови да станат граждани в името на оцеляването си.

Изглежда са наясно, че в дивата среда са по-уязвими, включително и за ловци, докато в населено място никой не вдига пушка срещу тях. Възприемат ги по-скоро като атракция.

В миналото дистанцията между човека и лисицата се спазваше. Случаи на фатално скъсяване се наблюдаваха само при болни от шап животни. И сега първата грижа на ветеринарните власти е да установят дали забелязаният пришълец не е бесен, понеже тогава става агресивен и е опасен за хората. Но в повечето случаи лисиците-кандидати за граждани са в цветущо здраве. Просто избират по-малкото зло. Защото в населените места ловците нямат право да стрелят по тях (законът не разрешава от съображения за сигурност), а в гората са притиснати от намножилите се чакали. Там лисиците се оказват по-слаби и губят конкуренцията. Принудени са да отстъпват територии (двата вида проявяват нетърпимост един към друг) и да търсят препитания в близост до хората.

По селата се настаняват в изоставени дворове, около необитаеми къщи или други постройки, не се притесняват да създадат поколение, а след това започват и неизбежните набези към дребни домашни животни от близки и по-далечни къщи. И така идват проблемите. Хората се жалват от натрапниците, ловците си „пазят хляба” и не смеят да вдигат пушка, властите се чудят как да се измъкнат от положението.

Е, ако някоя нахална лисица сбърка адреса и се вмъкне в двора на ловец, може би разпоредбите на закона ще останат на заден план…

                                                                                                                                        

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ