140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Лов на чакали край с. Крепост

Елитни европейски ловци отстреляха 8 чакала край с. Крепост в събота. Уникалният за Европа лов се проведе в гората на юг от селото. В местността Кариерата 20-ина отбрани ловци, предвождани от председателя на местната ловна дружинка “Стрелец” Румен Стоянов, успяха да намалят популацията на хищника. В ловния излет участваха вицепрезидентът на Световния съвет по лов и опазване на дивеча Имриш Шуба от Словакия, словенецът Сречко Ерчав, който е вицепрезидент на Европейската ловна асоциация и директор на ловния съюз на своята страна, и Ладо Брадац, президент на ловния съюз на Словения. Съпровождаше ги главният секретар на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, професор Валери Стефанов от комисията по ловна етика и Васил Дончев – председател на ловното дружество в Кърджали.

Две-три глутници чакали от години тормозят жителите на най-голямото село в община Димитровград и атакуват през зимата дворовете на крайните къщи. По цяла вечер вият, влизат в дворовете и отмъкват кокошки, петли, зайци и каквото хванат, оплакват се крепостчани.

За да се справят с тях, местните ловци често организират ловни излети. Миналата година за три групови ловувания са унищожени 31 чакала. Отделни ловци са правили и индивидуален лов и са отстреляли още 15 хищника. Благодарение на дълбокия около 50 см сняг животните успяха да се укрият в гората и гъстите храсти и ловците застреляха само 8 от тях, имаше и още поне 5 тежко ранени, които успяха да се скрият в гората, оставяйки кървава диря в снега.

 

Източник: “Марица Хасково”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ