140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Краново – Едър глиган падна край границата

Георги НИКОВ

Над 200 кг тежеше глиганът, който падна в крайграничното село Краново, където нерядко твърдят, че животните пресичат българо-румънската граница, за да търсят спокойствието си. Едрият екземпляр бе повален след точната стрелба на ловеца Пламен Николов, който сподели следното: „Залаяха го кучета и аз очаквах да дойде към мен. В един момент той пресичаше чистата растителност от едната към другата гора, а това беше на около 70-80 м от мен. От 150 м му изпратих смъртоносен изстрел, който попадна точно в сърцето му, беше много здрав и хубав глиган. Оказа се после, че е с тегло 200 кг, с добър трофей, дължината на глигите му е 22 см“.

Председателят на дружинката в с. Краново, която е към ЛРС „Сокол 1“ в град Силистра, Курти Иванов допълва: „Слуката на Пламен Николов наистина беше много хубава, с добър трофей. Общо девет диви прасета и то все едри – от 130 кг нагоре, отстреляха ловците от дружинката ни за първите два месеца на този сезон, а като се включат и двете от месец януари, те стават 11. Надяваме се в следващите излети да имаме и още и особено през снежните дни, когато ще има дири, по които ще ги търсим. Добрите резултати се дължат на грижите, които полагат ловците от дружинката, като най-силното подхранване е през есенно-зимния период. На 4 местообитания слагаме царевица, добре се поддържат калищата и солищата. Вече сме изнесли два тона царевица на кочани, за януари пак осигуряваме допълнителни количества фураж“.

Председателят Курти Иванов споделя и това, че по време на излетите се прочистват и ловищата от хищници, за да се опазват приплодите от унищожение. Само този сезон са отстреляни 40 чакала, чиято популация в добруджанските ловни полета е много голяма. Освен Курти Иванов, със свой принос са и ловците Георги Николов, Данаил Димитров и други. Ще отбележим и факта, че сред мъжете е и ловджийката Жулиета Ангелова, която най-редовно участва в ловните излети и е добър документалист, тъй като прави чудесни снимки. Голямата й мечта е да повали дива свиня.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ