140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Председателят на СЛРД „Стринава” – Дряново Рачо Рачев

Мариана МАНДИЧЕВА

Какво друго, освен любовта и отдадеността, може да е причина да работиш безвъзмездно, при това повече от 25 години. Такъв е случаят с Рачо Рачев. Той от 1991 г. е председател на ловното сдружение в Дряново и като че ли още не е готов да си помисли за почивка.

Естествено, когато си вътре в нещата, не може да дадеш точен отговор кой точно е мотивът да се раздаваш, да делиш стереотипа на нормалния работен ден с ловните щуротии и организационни проблеми, да ходиш до дружеството, а нощем да не заспиваш докато не намериш решението на даден въпрос. Отговорът е само един – превърнал си лова в кауза, като му се раздаваш без теглилки и мерилки – докрай.

Рачо Рачев приема щафетата за председателското място с мотива да продължи постигнатото от ръководството до този момент, водено от Димитър Димитров, който тогава е бил и кмет, и председател на ловното дружество. След отвода Димитров е избран за ръководител на дружеството.

„За мен водещото бе да продължа да развивам идеите на моите предшественици по отношение на ловната култура, на традициите, наследени от учредителите на дружеството ни през 1891 г. Дружеството в Дряново е пето в страната. За мен най-важното е посредством лова да бъдат съхранени изконните междучовешки отношения, коректността и мъжкото другарство, взаимопомощта и човещината. Другата ми цел бе да наситим моралните ценности на ловеца с

ПОВЕЧЕ ОТГОВОРНОСТ И КОЛЕКТИВИЗЪМ

Исках да видя, че ръководствата на ловно-рибарските дружини и техните членове посрещат ловните проблеми с чувство за единност и с мисълта, че заедно всичко може да бъде постигнато.“

Най-лесно е, когато знаеш накъде си тръгнал. През годините дряновското дружество успява да постигне тези цели.  

Няма усилие, което да не може да бъде видяно отстрани. Ръководството на Националната ловна организация отчита добрите резултати от работата в Дряново и награждава Рачо Рачев многократно. През 1994 г. той е награден с метален вимпел по случай 110 години Организирано ловно движение в България, за съществен принос към ловната организация. През 2010 г. – за доказан професионализъм, по случай неговата 60-годишнина, е награден с почетния знак на НЛРС-СЛРБ. През 2014 г. Рачо Рачев е удостоен със званието „Заслужил деятел на НЛРС-СЛРБ“, което е поредното признание за дългогодишната му професионална дейност като председател на СЛРД „Стринава” – Дряново.

През тези години на Рачо Рачев и на управителния съвет им се налага да вземат много екстремни решения, като някои от тях не са в интерес на сдружението. Става въпрос например за ликвидирането на климатизационната станция в района на с. Геня, не без помощта тогава и на отговорни фактори от общинското ръководство, като в резултат на това дряновското дружество губи над 120 муфлона, около 120 лопатари, няколко километра скъпоструваща ограда на станцията, двуетажна сграда, фазанарията заедно с волиерите, сеновалите и хилядите фазани и патици. Фактът още човърка чувството за справедливост у ловците, тъй като въпросното богатство на дружеството е било разтурено с лека ръка само с едно административно решение. Загубата на станцията се отразява неблагоприятно на финансовото състояние на сдружението поради това, че приходите от ловен туризъм изведнъж секват. След разтурянето и разграбването на станцията от сдружението успяват да съхранят единствено две стада от по около 15 муфлона. За радост оцелява едно стадо, чиито потомци са около стотина броя.

„Дължа благодарност към ръководствата на ловно-рибарските дружини и на специалиста по лова, които старателно намираха решение през годините за изпълнението на всички ловностопански мероприятия. Тези грижи без съмнение се отразиха на числеността на популацията, местообитанията, спокойствието и опазването на дивеча. В структурата на СЛРД „Стринава” ловно-рибарските дружинки са девет плюс една рибарска. Всяка от тях работи по свой план за построяване на хранилки, солища, калища, чакала, направата на листници и просеки. Вече всички са убедени, че съвестното и навременно изпълнение на ловностопанските мероприятия дават желания ефект и спомагат за по-голяма слука и ползване на дивеча.“

ГОРДОСТТА НА ДРЯНОВЦИ Е ЛОВНИЯТ ДОМ

Той е една от архитектурните забележителности на града на Колю Фичето. След 1991 г. строителството на четириетажната сграда постепенно е завършено. В момента част от помещенията са отдадени под наем на пет фирми, което подпомага финансово сдружението.

По време на председателството на Рачо Рачев са сменени шест състава на управителния съвет. Няма как да не се чувства поласкан, че с всички членове на този орган той работи добре и че се работи в дух на взаимно доверие.

„Цената на това доверие е висока. Зад него стоят безброй лични лишения и компромиси, толерантност, усилия да бъда балансьор в понякога безсмислено напрегнати отношения между дружините, запазвайки техните интереси, както и интересите на организираните ловци. Трудно е да се поемат ударите от всички страни, защото при този състав от петстотин организирани ловци и отделно риболовци, все на някого няма да му допадне становището ми. Но аз винаги съм изразявал позиция единствено в духа на съхраняването на ловните традиции, другарството, взаимопомощта и толерантността. Уважението и доверието помежду ни е много по-ценно от всичко друго. И смятам, че това е в основата на диалога ни, взаимните компромиси и съответно на моето оставане толкова години на председателското място. То не носи само удоволствия.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО Е ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ, ЛИЧНО ВРЕМЕ И ОТДАДЕНОСТ

Благодаря на всички членове на управителните съвети през годините, на ръководствата на ловно-рибарските дружини, на всички членове ловци и риболовци, на специалиста по лова в сдружението Михаил Тодорчев и счетоводителя Бойка Димитрова, защото според мен е обща заслугата за това, че сме заедно.“

Поредната цел на управителния съвет, която Рачо Рачев преследва да сбъдне, е всички дружини да имат собствена ловна база.

„Считаме, че такава придобивка допринася за сближаването, опознаването и другарството между ловците. Сдружението подпомага всяко такова начинание, като до този момент само дружинка Царева ливада все още е без ловна база. Продължаваме да търсим решение и се надявам скоро да стигнем до решение.  

Рачо Рачев става ловец, защото обича природата, наследява ловния дух на своя баща, който е бил ловец. Рачо Рачев започва ловния си път, когато навършва Христова възраст – вече зрял, улегнал, професионално ориентиран и с няколко стъпки напред в кариерата като икономист. Член е на Втора градска ловно-рибарска дружинка, група с. Скалско.

„Баща ми ми завеща претенциозността да бъда човек, да зачитам мненията и препоръките на другите, да не бъда надменен, да бъда верен на желязното мъжко другарство, да полагам грижи за дивеча и да обичам нашата красива балканска природа. В моите първи стъпки като ловец съм благодарен на всички ловци от групата в с. Скалско за доверието и коректното другарство. Няколко години по-късно бях избран за председател на Втора градска ловно-рибарска дружинка до 1991 г., когато бях избран за председател на сдружението. Нещото, на което държа най-много, е да се спазва дисциплината по време на лов, да не се забравя преди лов инструктажът за безопасно боравене с ловно оръжие, за етиката помежду ни. Върл противник съм на месарството, като считам, че ловът трябва да бъде едно приятно занимание сред природата.“   

Друга заслуга на Рачо Рачев са връзките на сдружението с медиите и обективното отразяване на събитията с адрес СЛРД „Стринава” – Дряново. Той се гордее с това и с утвърдените контакти с медийните издания на Националното ловно сдружение, като добре работи и с ловен портал БгЛов, с БНТ-Канал 2, с БТВ, с Хоби ТВ, с ТВ Канал 3, както и с регионалните медии. Отчита заслугата си и за добрите отношения с Община Дряново, откъдето през септември 2016 г. кметът Мирослав Семов и неговият екип изпратиха с китка здравец ловците в новия ловен сезон и превърнаха празника в общоградски, което се прави за първи път у нас. Сред заслугите на Рачо Рачев и на специалиста по лова Михаил Тодорчев са отличните взаимоотношения на сдружението с ДГС-Плачковци и с РДГ-В. Търново, както и с НЛРС-СЛРБ, където отношенията винаги са били на професионално ниво.

„Сезон 2016-2017 г. е успешен. Ловно-рибарските дружини трябва да са доволни и удовлетворени от слуката. Това доказва формулата, че редовното подхранване и грижите за дивеча връщат жеста и се отблагодаряват“ – завърши разговора с нас Рачо Рачев.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ