НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Птичият грип нанася първи удар по джоба ни

Минимум с 10 процента се очаква да скочат цените на българските яйца. Причина за това е очакваният дефицит, който ще се получи заради птичия грип. Това е врата и за търговците, които ще засилят вноса, прогнозира ветеринарният лекар доц. Румен Лулов.

Имат опасност да се раздвижи и сивият сектор с продажбата на яйца от задния двор. Това крие големи опасности, тъй като домашните кокошки не са регистрирани, не се контролират за болести от ветеринари, а яйцата им не се проверяват и маркират, пише “Марица”. 

Заради епидемията от инфлуенца по птиците, която засегна десетки птицеферми в цялата страна, половината от които в Пловдивско, до момента са умъртвени над 150 000 пернати. Голяма част от тях са кокошки носачки. Не се знае докато отшуми епидемията, още колко кокошки ще бъдат унищожени. Освен това, докато мине карантината, ще отлети още време, така че яйца родно производство по-рядко ще има по рафтовете. 

В момента цените им варират в различни граници. Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата сочи, че едровата цена на яйцата в Пловдив е 17 стотинки за брой от размер М. На дребно в търговската мрежа единичната бройка – М и L размери се търгуват между 22 и 28 стотинки за брой.

Традиционно преди Великден внасяме яйца от Полша и Германия. Двете държави обаче също са засегнати от птичи грип, така че внос оттам може и да няма. Изключва се също импорт и от Унгария, откъдето пламна заразата, както и от още десетина засегнати държави от ЕС.

 

Източник: БЛИЦ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ