140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Риболовен клуб „Стара Загора“ с изявление до медиите

Управителният съвет на Клуба по спортен риболов – „Стара Загора” изрази с писмо до медиите своята позиция относно инвестиционните намерения и стремежа езерото Загорка да предлага още по-добри възможности за отдих и развлечение.

Публикуваме цялото изявление:

Клубът по спортен риболов никога не си е позволявал „самоволни намерения”и „вандалски актове”, напротив – ние се отнасяме с уважение и като добри стопани към езерото „Загорка”. То е спортна база отдадена за ползване и стопанисване от Община Стара Загора на Клуба по спортен риболов и Клуба по корабомоделизъм. От години стопанисването, благоустрояването и охраната на езерото се извършва само и единствено от Клуба по спортен риболов, в който към момента членуват над 3000 души. Парк-Хотел „Стара Загора” нито с действията си, нито по документи е „негов стопанин”, както се твърди в разпространената жалба.

Ние предвиждаме поставянето на метални платформи в източната част на езерото, които ще навлизат до три метра във водата. Те са естетически издържани и са според изискванията на Световната федерация по спортен риболов за провеждане на състезания и турнири. Съоръженията са мобилни и временни, и при необходимост могат да бъдат демонтирани. Една от причините за поставяне на платформите е риболовците да не пречат на разхождащите се по алеите граждани. Създава се дистанция между тях и минувачите, което изключва възможни инциденти при хвърлянето на въдиците. Съоръженията могат да бъдат използвани свободно от всеки един гражданин за развлечение, наблюдаване и хранене на водоплаващите птици. Факт е, че през последните години сме свидетели на паднали хора в езерото поради стръмния и хлъзгав бряг. Друга причина са 200-та деца, които членуват в Клуба по спортен риболов, и които искат да участват в състезания, но в момента това е невъзможно, тъй като няма условия за тяхната безопасност. Клубът ни кандидатства и бяхме одобрени за домакини на Балканското първенство на нациите, което трябва да се проведе в Стара Загора, на езерото „Загорка” през 2017 г. Състезанието е изключително престижно и ще доведе в града ни стотици участници и туристи, но за целта трябва да отговаряме на определени условия. Цялата настояща година минава под надслова „Стара Загора – европейски град на спорта”.

Надяваме се да ни води общата енергия за доброто на града и развитието на спорта, а не задкулисни и неясни интереси. Досега никога не е имало проблеми на езерото „Загорка”, между риболовци и граждани. Вярваме, че така ще бъде и занапред! Предвижданото от нас би облагородило цялата територия на езерото, както и парк „Бедечка”.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ