140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Спешни мерки за предотвратяване на разпространението на птичи грип в Пазарджишко

Спешни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването инфлуенца (птичи грип) по птиците прие Областната епизоотична комисия в Пазарджик.
Причината е, че в Пазарджик е констатирано огнище на болестта, след като в края на 2016 г. в центъра на града са открити мъртви две ушати сови, заразени с грипния щам.
Съгласно мерките се забранява отглеждането на птици на открито, както и продажбата на живи птици и птичи продукти. Задължават се собствениците на животновъдни обекти да осигурят условия за влизащите и излизащите от обектите транспортни средства и хора. Собствениците на малки домашни стопанства, в които се отглеждат птици, задължително трябва да осигурят помещение за тяхното отглеждане на закрито.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев отбеляза, че рискът за разпространение на заболяването е най-висок именно в личните стопанства, където птиците свободно се разхождат в двора или по улиците. Той препоръча на кметовете на населените места да се срещнат със собствениците на домашни птици и да им разяснят мерките за безопасност. 

 

Източник: БТА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ