140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Тръгна ледоход по река Дунав

       От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ предупредиха още преди няколко дни, че има всички предпоставки да се появи ледоход. Шефът й Павлин Цонев обясни, че условията за образуване на ледоход са ниско ниво на реката, което в момента е факт, както и продължително застудяване, каквото също е налице, предаде БТА.
     „Речната практика показва, че за да се появи ледоход трябва в продължение на 10 дни температурата на въздуха да е под минус 10 градуса”, уточни Цонев. Така целият обем вода ще се охлади. Ще се появят първо ледени кристалчета и т. нар. шуга – ледена каша на повърхността на водата, след това ще има и крайбрежен лед, който предхожда и същинския ледоход по реката.
След като ледоходът по Дунав тръгна, от АППД предупредиха, че до няколко дни е възможно реката напълно да замръзне. Корабите трябва да се приберат в пристанищата, в зимни убежища. В противен случай може да има последствия за плавателните съдове.
      За 117 години река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти
      Статистиката показва, че от 1900 година до момента реката е замръзвала напълно 28 пъти. По-често това е било до 50-те години на миналия век. Статистиката на хидрометеорологичната станция на АППД показва, че най-дългият период с ледови явления по реката е бил 89 дни – от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 година. За 66 дни тогава реката е била напълно замръзнала, а в останалите 23 дни се е наблюдавал ледоход. Дунав е замръзвал на два пъти напълно през зимата на 1984 г. – 1985 година. За последно ледоход е имало през 2014 година.
     През зимата на 2011-2012 година явлението се е наблюдавало в продължение на 24 дни. Тогава ледоходът по реката е достигнал 80-90 процента и е нанесъл сериозни поражения на неизвадени от водата понтони.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ