140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Възкресяват каспийския тигър 50 години след изчезването му

Каспийските тигри са едни от най-големите котки населявали някога Земята. Те обаче изчезнаха през 60-те години. Сега учени са се заели да ги върнат обратно.

Изследователите представиха план за съживяване на каспийския тигър, с помощта на сибирския тигър – изключително близък в генетично отношение.

Те вярват, че големите котки – обитавали първоначално руските брезови гори, може да се адаптират добре към условията в Центарлна Америка.

По време на разцвета си, каспийските тигри се срещаха в Турция и големи части от Централна Азия, включително Иран, Ирак и Северозападен Китай.

Те изчезнаха в средата на 20-те век, заради прекомерен лов, загуба не хабитат и недостиг на храна.

Дивите свине, елените и сърните ще са основна плячка на тигрите. Това означава, че техните популации също трябва да бъдат възстановени до устойчиви нива. За това обаче може да са нужни десителетия.

Учените пресмятат, че ако пуснат в природата около 40 тигъра, след 50 години броят им може да се увеличи до 100. Цифрата на звучи внушително, но като се има предвид, че в дивата природа са остнали едва 500 сибирски тигъра, дори тези 60 животни ще са от изключителна важност.

 

Източник: Haskovo.NET

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ