140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

1700 броя и трофейни глигани

 Метеорологичните условия са накарали дивеча да слезе от високите части на Централен Балкан в ловните райони на троянските дружини и това е довело до добра слука.

Състоянието на популацията от дива свиня през последните 10 години е много стабилно. При допустим запас за миналата година от 759 броя таксацията е отчела 1200 диви свине. Тази година ползването е 1170 животни, което е 135,9 % преизпълнение на плана. Най-добре се е представила дружината от с. Велчево с 124 броя, след тях се нареждат ловците от с. Балканец с 97 отстреляни животни, дружината в с. Орешак е повалила 87 диви свине. Специалистът по лова Сашо Василков споделя, че целогодишните наблюдения върху популацията показват, че тази година много глигани с трофейни качества са дошли от други места. Може би животните са били на спокойствие във високите части на планината, но тежката зима ги е принудила да слязат в районите на дружините и са отстреляни поне 10 глигана, чиито трофеи са за медали.

В тежките зимни дни на януари дружините се опитваха със всички средства да се доберат до хранилките, за ги заредят и да има храна за дивите животни. Използвана бе техника с висока проходимост, а там където не могат да достигнат джиповете, храната се изнася на гръб. Осигурени са необходимите фураж за дивите свине, благородния елен и сърната. Всички дружини разполагат с автоматични хранилки, които се зареждат веднъж на 20 дни, което е много важно при тези трудни условия.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ