НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Апел на трънските ловци

Гласувайте за вековния горун от Насалевци на този линк:

http://www.treeoftheyear.org/ETY- 2/Uvod.aspx?lang=bg-BG

Вотът е до края на февруари!

Победата ще е дар от всички ловци за 125-годишнината на ЛРС „Руй”

 

Апел за подкрепа към всички ловци из­праща трънското ловно сдружение „Руй”. „Молим колегите да подкрепят българската номинация, която е дърво от трънското село Насалевци в провеждащия се сега конкурс „Европейско дърво на 2017”, заяви председа­телят на сдружението Иван Искренов. – Трън­ското сдружение тази година навършва 125 години. То е едно от най-старите в България и е сред учредителите на Националната лов­на организация. Бихме били много щастливи по случай юбилея дърво от Трънско да стане европейско дърво на 2017 г., още повече че номинацията е направена от най-младата ловджийка в сдружението Людмила Гюрова”, заяви Искренов.

Двамата с приятеля й се възхитили на величественото дър­во, докато се разхождали в граничния край. Зимният дъб – го­рун стана победител в надпреварата „Дърво с корен 2016 г.” Той е на възраст 638 години и расте до външната стена на храма „Рождество Богородично” в с. Насалевци и се смята за пазител на черквата и местните жители. Мястото е свещено и за насалевчани, и за жителите на съседните села. Петдесет души с корени от Трънско, сред тях и мнозина ловци, се събра­ха на 3 февруари край дървото, за да отпразнуват победата в националната надпревара и да апелират за подкрепа в про­веждащия се в момента европейски конкурс.

Дъбът е имал близнак, който е поразен от гръмотевица през 70-те години на миналия век, разказа Людмила Гюрова. Трън­чани обаче го оползотворили, като си правили от него бъдни­ци. Според легендата те взимали парчета от ствола му и ги поставяли в огнището на всеки дом. Цепениците горели през нощта на тържествената трапеза на Бъдни вечер.

Бъдникът от удареното от гръмотевица дърво-близнак се приготвял в навечерието на празника. Отсичало се парче, но­сило се на рамо и се миросвало в къщата. Миросването се със­тояло в пробиването на дупка, в която се поставя вино, зехтин и тамян и след запушването й се увивало с бяло ленено плат­но. Този ритуал до запалването на дървото се съпровождал с песни. От неизгорелите части на дървото се правели кръстче­та, а пепелта му се използвала за лек, или се разпръсквала за плодородие в нивите.

До дъба-победител има още един толкова голям и 5 по-мал­ки. „Дъбът е като орхидеите. Не се чувства щастлив, ако расте сам”, сподели още Гюрова. По думите й величественото дърво носи две енергии – на силната част на природата и на пазител­ката на рода и дома.

Местните смятат, че неслучайно горунът се е извисил до черквата, а дълготрайното им съжителство пази селото. Са­мият храм е построен с висок купол. По това време много от черквите са изграждани умишлено с нисък свод, за да не може турчин на кон да влезе вътре и да ги оскверни, твърди Гюро­ва. Според преданията из Трънско турците не смеели да се движат свободно, защото имало много местни хайдути и вой­води, от които се страхували. Сред по-известните били Воин войвода, Таско войвода, Голча войвода, Гюра хайдутин, Симо Соколов. Черквата е иконописана от Захари Зограф. Неотдав­на била реставрирана.

Гласуването за европейско дърво на годината стартира на 01.01.2017 г. Дървото от Насалевци се изправя в съревнова­нието срещу 15 дървета от Белгия, Англия, Северна Ирлан­дия, Уелс, Шотландия, Германия, Естония, Ирландия, Испа­ния, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чешката република. От тази година има промяна в регламента на кон­курса – всеки гласуващ задължително избира не едно, а две дървета, за които да даде своя глас.

Промяната е въведена с цел да се балансира национално ориентираният вот на участниците. Всеки може да гласува за представителя на собствената си държава, но трябва да си хареса и още едно дърво. Вотът ще продължи до 1.00 ч на 1 март 2017 г. През последната седмица броят гласове за всеки от участниците ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненадата. Победител ще бъде обявен на церемонията по награждаването на 21 март в Брюксел.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ