НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Атанас Стоев, специалист по лова в ЛРС-Хвойна пред сп. „Лов и риболов“:

 • Как върви ловният сезон на дива свиня при вас, като имаме предвид трагичното състояние на популацията през последните години?
 • Ловният сезон на дива свиня в ЛРС-Хвойна не впечатлява, но не може и да се сравнява с предишните две години, когато нашите членове бяха изключително разочаровани от ловните излети. Сега нещата са значително по-добре, планът преди самия финал на сезона е изпълнен на 60%. За миналата година изпълнението бе едва на 30%. От 12 дружини всички имат ползване. Разбира се, някои се представят по слабо, но това е предимно заради неумението на стрелците. Информацията на ръководството на сдружението е, че на всички ловни излети се вдига дивеч.

   

 • Защо се подобрява положението?
 • Щетите на популацията бяха нанесени най-вече от тежката зима и по-специално големите студове и снегове през март месец през миналата година. Приплодите на дивите свине масово измряха.

  Другата причина е, че арендаторите на ловни стопанства напълниха с капаните оградените си площи с диви свине от нашите райони и сега не улавят повече животни. Просто няма какво да ги правят. Ловците, които плащат за лов зад ограда се наситиха и интересът значително намаля. А знаем, че дивата свиня много бързо възстановява запаса си. Виждал съм едногодишни женски вече да раждат – причината е подхранването с фуражи – силна храна, от която бързо натрупват килограми и стават годни за възпроизводство.

 

 • Ловците от ЛРС-Хвойна какви мерки предприеха, за да се възстанови популацията на дивите свине?
 • Подхранваме активно и засяваме колкото се може повече дивечови ниви. Още през март се закупуват фуражите за подхранването и като добавим количествата, осигурени допълнително от самите дружини, сигурно по хранилките се разнасят 80 т царевица годишно.

  Нямаме съоръжение, в което да отглеждаме или адаптираме животни за разселване, а все пак не можем да купим диви свине от къде и да е, тъй като трябва да съхраним уникалната популация на нашите животни.

  Всички дружини разбраха, че трябва да се пазят майките по време на ловните излети. Мога да похваля дружините в селата Забърдо и Хвойна, които пазят този сезон изключително добре женските прасета.

   

 • Какво е положението с трофейните качества на отсрелвания дивеч?
 • Глиганите се отстрелват твърде млади. Тази година няма отстреляна мъжка свиня, която да е над 3 години. Много напредна техниката – високо проходими автомобили, оръжия, оптики, джипиеси на кучетата – не се дава шанс на животното да остарее и да направи трофей. Генът на нашата популация от диви свине е много добър, но не съм оптимист за добиване на капитални трофей в близките години.

  Не така стоят нещата при дивата коза. Ние имаме официално ползване на този вид и в Хвойна популацията е прекрасна. По линия на ловния туризъм могат да бъдат отсрелвани трофейни животни.

  Стабилна е и популацията на сърната. Разбира се, нашите ловци нямат традицията да ловуват индивидуално на сръндаци, предпочитат си груповия лов на диви свине. Но започват да се появяват и ловци с такъв интерес. Тази година имаме трофей за златен медал със 136 точки, което за Родопите си е малко чудо.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ