140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Българи ловят баракуди като във филмов екшън

Нашият стар познат Здравко Стайков – Заки е главен герой в поредния екшън риболов, този път в морски води. Да припомним, че той участва в конкурса „Най-голяма риба 2016“ на в. „Рибар“ с уловения трофеен сом през ноември на река Искър. Софиянецът още тогава сподели, че е заклет сомаджия, но в мъртвото време за сладководните хищници не желае да скучае и често отскача на спинингов риболов в Гърция.

При скорошна експедиция с негови приятели на Йонийско море са направили риболов, какъвто гледаме само по филмите и то с екшън привкус. Случили са на време и са натрупали Голям шлем от хванати хищници: лефери, лавраци, туни и най-вече баракуди. При това само със замятане от брега. Преживели са страхотни емоции, но все пак истинското зрелище са им доставили баракудите и си заслужава да отбележим някои акценти от разказа на Заки.

„От доста години изучавам поведението на баракудите (гърците им казват луцос) и ги ловя на спининг. Това си е типичната морска щука. Дебне от засада и изяжда големи количества риба, когато ловува. Но се движи на пасажи, за разлика от сладководната си далечна роднина. Забелязал съм, че е най-активна по новолуние. Аз я ловя с воблери 14-20 см, с бавна проводка без туич.

Та на това пълноление ги набарах и направо ги разбихме. Първо загряхме с моите приятели със 17 уловени баракуди, а на следващия ден буквално им загубих бройката, бяха много. И то предимно трофейни риби по метър – метър и двайсет. Това са парчета по 5-6 кг, каквито по принцип се хващат много рядко и поединично. Първата сякаш леко ме изненада, разви аванса и се разпляска отпред. Може би това ги подразни и помислиха, че има лесна плячка.

В следващите мигове морето пред мен буквално закипя от джуруми големи баракуди. Хващахме риби на всяко хвърляне. Броих до 33 уловени, следващите ги връщахме обратно.

Още от преживяванията на Заки и компания може да прочетете в бр. 7 на в. „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ