140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛОВЦИТЕ ОТ ИСКРА СЕ РАДВАТ НА НАЙ-АТРАКТИВНИЯ ЛОВ

  Всеки ловец от дружинката в село Искра, която е част от ЛРС “Сокол 1” в  Силистра, ще каже, че четвърти сезон имат по един ловен излет за диви зайци и всичките са с пълен успех. Така беше и през декември, когато се събраха 29 добруджански ловци с надеждата, че ще имат добра слука на най-атрактивния дивеч. И това се случи.
  “Това за нас е много важно, защото в нашето ловище нямаме едър дивеч, но пък сме единствените в Добруджа, които имаме възможността да си отстреляме по заек. За четвърта поредна година слуката е много добра” – каза председателят на дружинката Гюнай Азис. Той уточни, че имат излет за този вид дивеч, тъй като разполагат с подходящи местообитания за дългоухите – разнообразие от растителност и отглежданите от земеделските производители подходящи култури, както и трайни насаждения и най-вече кайсиеви градини. В тях дивите зайци намират най- добри укрития и запазването на популацията им е гарантирано, въпреки че е голямо наличието на чакали и лисици, но се прави всичко възможно за опазването на приплодите.

„През тежките зимни условия постоянно изнасяме люцерна, която поставяме на няколко места в ловищата ни. Заешкият лов е много атрактивен и очакван от ловците, затова и грижите на дружинката са големи. Така беше и през лютата зима в началото на  тазгодишния януари, когато снежните виелици затрупаха добруджанските полета и заекът трудно намираше прехраната си”, заключава Гюнай Азис.
   Председателят на ЛРС “Сокол 1” в Силистра Орлин Николов, който е член на ловната дружинка в с. Искра и беше отговорник на ловния излет, посочи, че е била създадена отлична организация и всеки участник е проявил висока отговорност.

“Най – радостното е, че 29 ловци отстреляха 29 заека,
за кратко време  нормата бе изпълнена, излетът приключихме в 14 часа. По този начин всеки си отнесе по заек в раницата и остана доволен от слуката в единствения за сезона лов на този вид дивеч. Едва ли има такъв рекорд в страната, който ние държим вече четвърта година! Около 90 на сто от зайците бяха отстреляни в угарите, а останалите срещнахме в овощната градина. Голяма част от отстрела е на млади животни, което показва, че има добра популация всяка година. Контролират се и земеделските производители, за да не тровят животните. През месеците януари и февруари, когато навалят снеговете, зайците се нуждаят най- вече от постоянно подхранване, което извършват ловците от дружинката. Смело мога да кажа, че дружинката в село Искра е с най – добри показатели по популацията на дивия заек в Североизточна България, което много ни радва”.
 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ