140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Кърджали – Сезонът беше чудесен, както и вечеринката неповторима

Валери КОВАЧЕВ

250 диви прасета е отстреляло ЛРС-Кърджали през сезон 2016/2017 г. Това е два пъти повече в сравнение с предход­ния сезон, което не се е случвало от много години, съобщи на традиционната вечеринка председателят на сдружението Васил Дончев. Той определи сезона като прекрасен, не са допуснати никакви инциденти по време на лов. Не пропусна да изтъкне, че в края му едно злодеяние е помрачило до­брия сезона, имайки предвид убитите от бракониери елени лопатари в аклиматизационното заграждение край с. Чеган­ци. Категоричен бе, че случаят няма да остане неразкрит и виновните ще понесат най-строги наказания.

Има ръст и в отстрела на сърна и елен лопатар. Паднали са 320 заека при 145 през предходния сезон. Унищожени са 9 вълка при 2 за миналия сезон, което не се помни откога не се е случвало. През сезона са разселени 28 елени лопатара, 140 кеклика, излюпени от кипърски яйца, и 40 яребици.

Председателят на сдружението не пропусна да похвали отборът по спортен риболов, който е най-добрият от отбо­рите на ловно-рибарските сдружения в страната. Трима от неговия състав са в националния отбор. Другото лице на сдружението е отборът, който участва в състезанията по правилата „Свети Хуберт”. Той е вицерепубликански шам­пион, а в индивидуалното класиране Георги Ангелов е трети в страната и четвърти на Балканското първенство.

С 67 отстреляни прасета на първо място е дружина Кър­джали -2. На второ място се нарежда Паничково, а на трето – Боровица. В битката с хищниците най-точен е мерникът на ловците от дружина Яворово, следвани от Костино и Мила­диново. Призьорите бяха наградени с грамоти и ловни па­трони. Трета група от дружина Кърджали-2 с ръководител Станислав Стоянов бе отличена за отстреляни най-много диви прасета – 48, което е повече от някои сдружения в стра­ната. Ферхад Ахмед от дружина Костино получи наградата за най-прогресиращ млад ловец, която се връчва за първи път.

Главният секретар на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев поздрави кърджалийските ловци за успешния сезон и им напомни, че тяхната грижа в тези студени и снежни дни е да подхранват дивеча, за да имат през следващите години още по-успешни сезони. „Пазете дивеча, за да се радваме с години на него”, прикани колегите си Васил Дончев. Кметът на община Кърджали Хасан Азис поздрави ловците за ус­пешния сезон и им благодари за грижите, които полагат за опазване на дивеча и българската гора.

С грамоти бяха наградени 9-мата ловци, отстреляли въл­ци – Байрям Нури, Местан Ахмед, Берхан Осман, Ведат Мюмюн, Айнур Осман, Мустафа Яшар, Бекир Тахир, Ахмед Ахмед и Светослав Петров. Отличени бяха и ловците, до­били през сезона трофеи – Гюрсел Халибрям, Емилиян Калчев, Георги Ангелов, Емил Николов, Бахтияр Рюстем, Махмуд Якуб и Александър Милчев. 6 души, по един от вся­ка дружина, получиха грамоти за най-активно участие в лов­ностопанските мероприятия.

Сред гостите на вечеринката бяха кметът на общината Ха­сан Азис, главният секретар на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, директорът на ДЛС „Женда” Николай Янчев, директорът на Областна дирекция на МВР Венцислав Момчилов, начални­кът на РУ „Полиция” Щерю Милчев и Стефан Аврамов от фондация „По-диви Родопи”.

КМЕТСКИ НАГРАДИ ЗА НАЙ-ДОБРИЯ ЛОВЕЦ И НАЙ-ДОБРИЯ РИБОЛОВЕЦ

Милко Милушев от дружина Кърджали-2 получи наградата на кмета на община Кърджали за най-добър ловец, а Абдула Аптула-Апо за най-добър риболовец за сезон 2016/2017 г. Специалните плакети им бяха връчени лично от градоначал­ника инж. Хасан Азис на традиционната вечеринка.

Милко Милушев е острелял над 5 диви прасета през сезо­на, участвал е в битката с хищните и е един от най-активните ловци в ловностопанските мероприятия. А Абдула Аптула- Апо е капитан на отбора на сдружението по спортен рибо­лов, който участва в републиканското първенство, включен е в националния отбор. Освен плакети кметът подари на Милко Милушев ловен костюм, а на Абдула Аптула-Апо ри­барска пръчка. За отличния сезон всички дружини получиха от него по една петлитрова бутилка с червено вино.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ