140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС в Благоевград и Щип развиват партньорство

През последните години две съседни по гранична линия ловни сдружения “Сокол 1911” в Благоевград и това в македонския град Щип си партнират и обменят опит в ловния спорт и стопанисването на дивеча. Група ловци от Щип бяха гости на ловната вечеринка в Благоевград. Това събитие даде възможност да разговарям с Методи Сичков – председател на тамошното ловно дружество.

 

– Господин , Сичков ,моля да представите накратко вашата местна ловна организация?

– В ловното ни дружество в гр. Щип и района членуват около 600 ловци, обединени в 5 местни дружинки. При нас сезонът на пернати се открива в началото на август месец, а на заек и дива свиня в средата на септември . 

– На кой съюзни  задачи се обръща най- голямо внимание? 

– При нас e подхранването в критични сезони, като през последната снежна зима беше най-важната и отговорна задача, която всички ловци изпълниха отговорно и навреме . 

– Имате ли амбиции за реализация на по-сериозни програми? 

Работим по едно предизвикателство. Чрез фирма от Сърбия работим по съвместен прокет с природен резерват от САЩ. Предмет на проекта е обособяването на полигон за адаптиране на 2 бизона на територията на ловното дружество.

– Имате ли проблем с хищниците, които нанасят вреда на полезния дивеч? 

– За вълците стана дума вече. При нас сериозен проблем е големият брой чакали. Проблемът по-скоро се състои в това, че той у нас е защитен вид и неговият отстрел е обект на забрана. А това довежда до силно намаляване на запасите от див заек, което пък ни  кара да предприемем мерки за разселване на зайци от други райони . 

– На ниво съседни дружинки от двете страни на границата съществуват ли контакти? 

– По време на ловния сезон на дива свиня ловците се виждат и обменят и нформация. При този вид лов често ловните кучета пресичат границата и в двете посоки. Хубавото и похвалното е, че ловците колегиално ги връщат на съседите и се информират за тях. Това е пример за истинска добросъседска колегиалност и съдействие в ловния спорт.

 

Цялото интервю в бр. 10 на в. “Наслука” на 8 март

 

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ