140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

„Маказа -2001” изпревари снежния ад

„Не допуснахме и няма да допуснем дивечът да гладува. Изпреварихме снежния ад. По високите места покривката е до метър. Съобразихме се със  съобщенията,  че идва голям сняг, заредихме всички хранилки, преди да завали“ –  казва Бисер Чолаков,  специалист  по лова към Ловно-рибарско сдружение „Маказа – 2001” в Кирково. 

По неговите думи сдружението разполага с достатъчно зърно. Наведнъж е закупило 12 тона царевица. В складовете имат поне още пет-шест тона. Ако не стигне, имат готовност да доставят  още. Със сено и зърно  зареждат около сто хранилки.

Наблюденията му от последните години са, че всички ловци са осъзнали, че без грижи за дивеча няма слука. Дори подхранват през лятото, за да привлекат и  задържат  дивеча в своите ловни полета. И това дава резултат. Отстреляни са над четиридесет прасета.  

В този тежък момент най-голямо внимание обръщат на сърните. В ловните дружини край границата е завряло от сърни, твърди Бисер Чолаков. Дружините нямат план за отстрел, но местните ловци отбягват да стрелят по това нежно и красиво природно създание. Няма мераклии и за подборен отстрел. Сред местните хора съществува негласно суеверие, че който отстреля сърна, ще му се случи нещо лошо.  

Основният  лов в сдружението е груповият на дива свиня. Този сезон отстрелът е много по-добър от миналия. Тогава излетите минаваха повече за туристически, отколкото ловни. Всички се питат откъде са се навъдили толкова прасета. Според едни са избягали са от пожарите в Сакар, според други новата ограда по границата с Турция ги спира и се насочват към Източните Родопи, а трети смятат, че са дошли от Гърция.

Още се чувстват последствията от големият сняг, който затрупа Кирковско през март  2015 година. Тогава бяха прекършени много дървета. Обичайните пътеки и маршрути на прасетата бяха блокирани и прасетата се изгубиха. Затова миналият сезон беше един от най-слабите през последните десетилетия.  

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ