НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Мехмед Бозов е истински отдаден на отстрела на хищници

Костадин БУЮКЛИЕВ

Мехмед Бозов е ловец от дружината на асеновградския квартал Долни воден. Внук е на легендарния ловец и председател на дружината от средата на миналия век. Той е бизнесмен на 38 г. и от 18 е ловец. Член е на контролния съвет на дружеството. Много са приятелите му ловци в Южна България и се стреми поне за един-два излета годишно да им гостува. Ловува с карабина в калибър 7х64, изработена по поръчка в Австрия от майстора в оръжейното дело Людви Боровник. За нея Мехмед Бозов е платил 43 000лв. отстрелял е над 150 диви свине, гордее се с отстреляния екземпляр в ловния район на дружинката в кърджалийското село Русалско. Глиганът е бил над 200 кг. Това става на 12. 12. 2012 г. около обяд. Събаря го с първия изстрел и когато вижда глигите му, го обзема неистова радост. Оказва се, че те са дълги малко над 26 см, но са с невероятна дебелина. Според Бозов няма по-дебели от тях в България. Трофеят е оценен със 147 точки.
Мехмед обича лова на глигани, но е невероятен враг на хищниците. Само от месец май до края на декември 2016 г. е отстрелял над 60 лисици и 12 чакала. Когато го запитах как се е справил с огромния звяр, Мехмед Бозов отговори следното: „Отстрелвам ги на полето – там, където са ожънати нивите, а някъде и  разорани. По това време лисиците имат малки и им търсят храна – предимно мишки. С оптиката на карабината ги засичам и над 200 м… и край. Често ги привличам и със свирки, които пищят като мишки  или зайци и те припкат към мен. Нерядко залагам и мърша, и от няколко чакала ги отстрелвам. Невероятна е омразата ми към хищниците, защото съм ги виждал как унищожават яйца и малки яребички, а и зайци.

Имам в момента и 4 кучета – 3 гончета и английски сетер. Обучени са отлично. Сетерът ми е ненадминат в стойките и апорта, а гончетата ползваме за диви свине. С гончетата вече сме повалили десетки екземпляри.“

Възхитен съм от този ловец, който милее за дивеча, който не жали средства за подхранването му и ненавижда хищниците, за отстрела на които се отказва от голяма част от свободно си време. Той буди възхищение и с любовта си към природата и опазването й.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ